home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki „Krajsler” povono je rođen pod „Fijatovim” rukovodstvom, izjavio je direktor obeju kompanija Serđo Markione pošto je američki autogigant u prošloj godini zabeležio bolje rezultate poslovanja od očekivani.

„Rezultati koje je postigao 'Krajsler' minule godine, u proizvodnji i na sektoru finansija, nadmašili su naša očekivanja,” kazao je Markione pošto je kompanija iz Detroita zatvorila prošlu godinu operativnim profitom od 763 miliona dolara, na zaradu od 41,9 milijardi dolara.

„Održali smo naše obećanje da lansiramo 16 novih vozila u poslenjih 12 meseci. Ta vozila su najbolji svedok 'Krajslerovog' ponovnog rođenja,„ rekao je Markione.

„Krajsler” je povećao udeo u prodaji na američkom tržištu sa 8,8 odsto u 2009., na 9,2 procenata u 2010., a na tržištu Kanade sa 11 na 13 odsto.

Kompanija koja se pre dve godine našla pod stečajem, očekuje da okonča 2011. sa neto profitom od 0,2 do 0,5 milijardi dolara i zaradu od 55 milijardi dolara.

Markione je, međutim, naglasio da „posao nije završen” i da predstoji mnogo toga što se mora učiniti da bi se ispunili ciljevi iz petogodišnjeg plana.

„Krajsler” je u stečajnom postupku osnovao novu grupaciju u junu 2009., nakon što je dva meseca pre toga zatražio sudsku zaštitu od bankrota.

„Fijat” je preuzeo 20 odsto vlasništva „Krajslera” razmenom nove tehnologije za izradu manjih, energetskih automobila, a stekao je i pravo upravljanja kompanijom.

„Fijat” je nedavno povećao udeo u vlasništvu „Krajslera” na 25 odsto, sa 20 odsto, a kao jedna od opcija je da italijanska kompanija postane većinski vlasnik „Krajslera” koji prethodno mora da vrati kredite američkoj vladi uzetih za spasavnaje kompanije.

„Fijat” je već krenuo sa prodajom malog „fijata 500” na tržištu SAD, a uslediće i modeli „Alfa Romeo”.

Markione je najavio da će se „Krajsler” vratiti na tržište akcija u drugoj polovini 2011., ali još nije odlučeno kada će i koliko će deonica biti pušteno u prodaju.

„Krajsler” je bio u kolapsu kada je „Fijat” preuzeo kontrolu na tim američkim auto-gigantom pre samo 19 meseci. Sada, pod upravom „Fijata”, kompanija je na ivici poduhvata da počne da ostvaruje profit.

Grupa „Krajsler” objavila je da je dramatično smanjila gubitke u četvrtom tromesečju i 2010. godini i predviđa da će neto zarada u 2011. biti između 200 do 500 miliona dolara.

Prošle godine u ovo vreme mnogi dileri robnih marki „Krajslera”, „Dodž” i „Džip” upozoravali su da očekuju jednu tešku godinu.

Prodaja je opala, a u njihovim izložila bilo je samo nekoliko novih proizvoda.

Kompaniji je bila potrebna pomoć američke vlade od 12,5 milijardi dolara da bi preživela u 2009.

Uz to, kompanija je godinama bila u dugovima i proizvodila malo novih automobila.

Od 16 novih ili obnovljenih modela, pet novih vozila je izrađeno u poslednje dve godine, brže nego što je normalno, tri ili četiri godine.

Među novitetima se nalazi veliki sedan 300, „džip grand čiroki”, sportsko-terensko vozilo „dodž durango”, snazniji „dodž čardžer” i mini vozilo „fijat 500”.

Markione je ohrabrio inženjere da rade na novoj tehnologiji ili novom dizajnu, nešto što se nije dešavalo pod ranijim „Krajslerovim” vlasnicima.

Očekuje se da će „Krajslerovi” novi modeli, kao što je „džip grand čiroki” dati veliki podsticaj kompaniji.

Prodaja tog sportsko-terenskog vozila, koje se pojavilo u junu, porasla je minule godine 70 odsto.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 869Komentari

E stvarno mi vise muka ovog hvalisanja ne samo doticnog gospodina nego i ostalih direktora.Iznose podatke samo kada ima nesto pozitivno da se kaze.Prodaja automobila funkcionise po principu "Dok jednom ne smrkne drugom ne moze da svane".Jednostavno zna se kolika je platezna sposobnost ljudi u svetu i sve ostalo je raspodela izmedju proizvodjaca.

Autor UROS 88 01 Feb 2011, 18:04