home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Novosti.rs  

Beograđani godinama čuvaju neupotrebljiva vozila i tako smanjuju broj parking mesta u gradu. Samo troje vlasnika odazvalo se nedavnoj akciji "Parking servisa" za uklanjanje starih automobila

Procenjuje se da deset odsto parking prostora u Beogradu zauzimaju stari automobili na koje su i vlasnici gotovo zaboravili. Kada bi samo deo ovih vozila bila uklonjen, vozači bi mnogo lakše "disali". Ovaj problem je najvidljiviji u Novom Beogradu, gde napušteni automobili tavore godinama i praktično teraju vozače da krše propise, parkiraju na zelenim površinama i dečjim igralištima. Ako se tome doda tradicionalna nedisciplina u saobraćaju, kao i veliki broj vozila, onda je jedini ishod - haos u parkiranju. 

Problem je najizraženiji u starim blokovima oko opštine Novi Beograd. U policiji kažu da onog trenutka kada istekne registracija, automobil mora da bude uklonjen sa javne površine, prebačen i "garažiran" o trošku vlasnika. Oni koji nemaju dvorište moraju da zakupe garažu, prodaju auto ili se snađu nekako. Takva je procedura, ali je stvarnost potpuno drugačija.

- "Parking servis" dva puta godišnje ima besplatnu akciju uklanjanja napuštenih vozila, ali se sugrađani slabo javljaju - objašnjavaju u policiji. - Drugi način da se oslobodi prostor za parkiranje je da nesavesne stanare prijavi predsednik kućnog saveta ili komšija. Ipak, sugrađani to izbegavaju da se ne bi zamerili susedima. Kako stvari stoje, od 1. januara 2012. tačno će se znati koja vozila će hitno morati na otpad. Do tog datuma sva vozila će morati da imaju nove tablice.

U prvoj ovogodišnjoj besplatnoj akciji odnošenja vozila "Parking servisa" sprovedenoj u martu, u prvih pet dana javilo se samo troje sugrađana. Slab odziv je za čuđenje jer, inače, odnošenje zarđalog i uništenog četvorotočkaša nije nimalo jeftino. Vlasnici takvu vrstu usluge plaćaju najmanje 7.650 dinara.

Inače, neregistrovana i havarisana vozila "pauk" odnosi po nalogu komunalne inspekcije, ali o trošku vlasnika. Napušteni automobili se prenose na poseban, za tu namenu predviđen prostor "Parking servisa" u bloku 66.

- Služba za prenos vozila tokom prošle godine, u proseku je mesečno odnosila 25 vozila - kaže Branko Arsenijević iz "Parking servisa". - Najveći broj je uklonjen po nalogu komunalnog inspektora, i mesečno svega dva po pozivu vlasnika, koji su ih se odrekli.

Na ulicama su najčešće zaboravljeni vrlo stari automobili uglavnom domaće proizvodnje. U pitanju su pokvarene "mašine" koje više nisu u voznom stanju, a vlasnicima se njihovo osposobljavanje ne isplati. "Pauk" ih najčešće "skuplja" po centralnim gradskim opštinama, jer je u njima najveća potreba za slobodnim parking mestima.

"GROBLJE" ISPRED SIV

Zaposleni u "SIV 3" koriste parking tržnog centra "Merkator" jer je ispred njihove zgrade groblje državnih vozila. Administracija je obnovila vozni park, ali se nisu odrekli starih "stojadina" i "juga" koji i dalje trunu zauzimajući dragocena mesta. Jedini koji su se ratosiljali starih vozila su turistički inspektori.

STOLICA PARKING ČUVA

Osioni pojedinci na Novom Beogradu uprkos tome što mogu za zakupe parking mesto, prostor za svog "ljubimca" čuvaju tako što plaćaju privatno obezbeđenje. Tako, recimo u bloku 37 godinama sa dve stolice obezbeđenje na javnom parkingu, za blindirani džip poznatog srpskog biznismena, čuva dva parking mesta kojima niko ne sme da priđe.

N. V. Brković - A. Krsmanovićčitanja : 2478Komentari

Ma opušteno,ima parking mesta na pretek. :)
Deda Milojko ostavio auto da truli na prakingu,nema mogućnosti da ga prebaci a i što bi kad ga niko ne pita. :)

Autor PITBULL™ 25 Maj 2011, 19:07

Obezbedjenje(panduri) za Peconija cuvaju parking, prvo prodje interventna pa se on parkira pa opet prodje ekipa.

Autor Bati 25 Maj 2011, 19:41

@Bati
Misliš na dva siva A6 (3.2)(pratnja) i jedan sivi A8 6.0 (D3 model) blinda? ;)

Autor PITBULL™ 25 Maj 2011, 19:48

Kakav biznismen! To je kriminalac, nazovite stvari pravim imenom!!!

Autor Revoltiran 25 Maj 2011, 23:09

A kad se setim da se ranije vozio u bliniranoj 605-aji.
Nije da ga branim, ali on nije kriminalac, on se samo bavio zelenasenjem sto je u odnosu na nase politicare sica.

Autor Bati 26 Maj 2011, 02:03