home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Toyotin inovativni koncept interaktivnog vozila „Prozor u svet” je osvojio ovogodišnju Core77 nagradu za dizajn u spekulativnoj kategoriji.

Ovaj koncept, koji su razvili inženjeri i dizajneri iz Toyotine „Kansei Design“ divizije (1) i Kopenhagenskog instituta za interaktivni dizajn (CIID), želi da redefiniše vezu između putnika i okruženja vozila. Pomoću proširene stvarnosti, koncept pretvara prozore vozila u interaktivnu površinu, koja daje informacije o okruženju vozila ili jednostavno služi kao platno za crtanje.

Core77 je definisao spekulativnu kategoriju nagrade kao „projekte koju služe čisto kao koncept ili predlog, bilo kao fikcija ili istraživanje, ili kreiranje istraživačkog/spekulativnog dizajna za klijenta ili obrazovnu instituciju.”

„Prozor u svet” je odabran kao pobednik nakon anonimnog glasanja žirija, predvođenog Brice Sterlingom, koji je rekao da je koncept „dobro osmišljena fikcija korporativnog dizajna iz Toyote”. One je dodao da je ovaj koncept „više poetičan, nego što ima nameru da poveća prodaju automobila kompanije.”

Toyotin severnoamerički koncept, nazvan „Prius x Parlee”, je takođe dobio značajno priznanje u kategoriji transporta. Kao deo Toyota Prius inicijative, a u saradnji sa „Saatchi LA“, „Parlee Cycles“ i „Deep Local“ u Sjedinjenim državama, projekat je prvi na svetu bicikl čiji se menjač kontroliše mislima.

(1) Kansei na japanskom jeziku znači „razum” i „osećaj”, tj. označava osećanje koje neka osoba ima prema odlikama proizvoda. U Toyoti, Kansei dizajn predstavlja „stvaranje proizvoda nabijenih emocijama” ili „emocionalni dizajn”.

O Core77

Osnovana 1995, Core77 je globalna grupa dizajnerskih profesionalaca, korporacija, studenata, entuzijasta i zaljubljenika u dizajn. Core77 objavljuje članke, forume, istraživanja, recenzije knjiga i kalendare događaja. Core77 je postavio stotine hiljada portfolija na internet i tako uspostavio mrežu vodećih dizajnera i bazu podataka hiljada firmi, škola, ustanova i servisa koji se bave dizajnom. Core77 takođe organizuje dizajnerska takmičenja, predavanja, zabave i izložbe. Za više informacija, kliknite ovde.

Za više informacija o Toyotinom konceptu „Prozor u svet”, kliknite OVDE.

PR Toyotačitanja : 787Komentari