home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tokio, oktobar 2013. Na krilima velike potražnje za "foresterom" od početka 2013. godine, domaća proizvodnja Subarua rasla je iz meseca u mesec da bi ovogodišnji septembar postao rekordan. U domaćoj fabrici proizvedeno je 56.522 vozila što predstavlja povećanje od 117,4% dok je na globalnom nivou u devetom mesecu proizvedeno 70.052 komada što predstavlja povećanje od 110,7%.

Proizvodnja izvan Japana u odnosu na prošlu godinu opada, ali globalna produkcija raste pa je i na ovom planu septembar postavio novi mesečni rekord.

Odlično se prodaju "impreza" i "forester" pa je period od aprila do septembra 2013. godine najuspešnijih devet meseci ikada. Proizvodnja u Americi prvi put je u poslednje dve godine zabeležila pad dok je ukupna proizvodnja, računajući sve globalne kapacitete, u pomenutom devetomesečnom periodu ipak rekordna, dve uzastopne godine. Ukupno je u prvih devet meseci ove godine Subaru izbacio na tržište 597.378 vozila (bez mini automobila) što predstavlja povećanje od 107,5%.

Nosioci prodaje na domaćem tržištu, u Japanu, i dalje su "forester" i "subaru xv" postižući porast šesanaest uzastopnih meseci, a po prvi put u poslednjih pet meseci porasla je i prodaja tzv. "mini automobila". U odnosu na prethodnu godinu domaća prodaja raste neprekidno poslednjih šest meseci.

Opšta je ocena da su odličnoj prodaji na domaćem tržištu u periodu april-septembar najviše doprineli "impreza" i "forester" kao i junska promocija subaruovog "xv hibrida". Ukupna prodaja svih subaruovih modela u Japanu iznosila je u periodu od januara do septembra 143.069 automobila (+103,9%).

I na tržištima izvan Japana najviše se traži "forester", a naročito u Severnoj Americi. Podaci o izvoznim rezultatima Subarua koje objavljuje "Japanska asocijacija proizvođača automobila" pokazuju pozitivan rast osmi uzastopni mesec i ponovo rekordni septembar. Za deveti mesec procenat povećanja iznosi 115,3% - ukupno 37.889 vozila, dok je za prvih devet meseci ove godine na tržištima "preko bare" Subaru prodao 331.030 vozila što je bolje u odnosu na prošlu godinu za 116,7%.

Isti rezultati govore da je izvoz Subarua u periodu april-septembar premašio 200.000 vozila čime ovaj šestomesečni period predstavlja novi rekord, posebno zahvaljujući odličnoj prodaji "forestera" kako u Sjadinjenim Američkim Državama i Kanadi, tako i na ostalim tržištima izvan matične države proizvođača.

PR Subaru za SCG d.o.o.čitanja : 1073Komentari

Fantastične brojke. Samo ne piše kako se u tom periodu prodavala Tribeca

Autor Sale & Lease back 30 Okt 2013, 15:17

"Odlično se prodaju "impreza" i "forester" pa je period od aprila do septembra 2013. godine najuspešnijih devet meseci ikada."

Nema 9 meseci od aprila do septembra.

Autor Damko 30 Okt 2013, 20:06