home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U nastojanju da smanji emisiju CO2 i dodatno poveća efikasnost u fabricici u Ingolstadtu, Audi je pre tri dana predstavio novu lokomotivu koja će saobraćati na železnici dugoj 15 kilometara u prostoru fabrike. Naime, za prevoz velikog broja elemenata u okviru fabrike upravo se koristi železnički prevoz, a nova hibridna lokomotiva zameniće staru čime će se značajno smanjiti emisija CO2.

Naime, procenjeno je da lokomotive provedu oko 3.800 radnih sati tokom godine, a nove lokomotive smanjiće potrošnju, povećati efikasnost i brzinu prevoza, a drastično će smanjiti emisiju CO2.

Radi se o lokomotivama u koje je ugrađen hibridni sistem. Čak se mogu koristiti samo na struju, dok električni motori crpe energiju iz velikih baterija. Interesantno je to što je prerađen i dizelski motor koji se korsti za pogon, pa je lokomotiva daleko tiša nego pre.

Ovakvim unapređenjem Audi je smanjio emisiju CO2 za čak 60 tona godišnje. Novi sistem emituje čak dva puta manje CO2 od ostalih konvencionalnih lokomotiva. I pored novog pogona usmerenog ka smanjenju potrošnje i emisije CO2, pogonski sistem raspolaže sa snagom od čak 1.000 KS.

Izvor: Proauto.ba

Foto: Audičitanja : 654Komentari

Jel neki TDI u lokomotivi? :)

Autor MILAN 03 Nov 2015, 16:31

E sad uporedimo ovo s fabrikom Fiata u Kragujevcu gde dizel lokomotiva vuce vagone s automobilima, jer pruga nije elektrificirana. I onda neko kaze da smo mnogo dali Fiatu.

Autor B.M 03 Nov 2015, 20:11

Valjda vidiš da ni ova pruga u Audiju nije elektrificirana.
Isto, samo što ovu u Fiatu finansira Srbija, a Audijevu, VW.

Autor ranko 03 Nov 2015, 20:44

Vidim kao Srbija finansira Fiat, nema jos autoputa ni obilaznice, a proslo je 7 godina od potpisivanja ugovora. Zato niko iz vlasti ne dolazi u Kragijevac u posetu Fiatu. Otvaraju neke pogone po Srbiji sa po 50ak radnih mesta a ne obilaze najvecu fabriku i izvoznika. Pametnom dovoljno.

Autor B.M 03 Nov 2015, 21:18