home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vlasnici skutera u Đenovi, rodnom mestu legendarne SVespe, burno su reagovali na odluku gradonačelnika da u sklopu borbe protiv zagađenja zabrani saobraćaj starijim modelima.

Na društvenim jmrežama je pokrenuta grupa #lamiavespanonsitocca ("Ne diraj mi Vespu) Do not touch my Vespa") koja ima velik broj članova. Gradonačelnik Marco Doria u decembru je potpisao da skuteri koji po evropskoj klasifikaciji ispuštanja štetnih gasova spadaju u kategoriju "Euro 0", a to su uglavnom oni proizvedeni pre 1999. godine, ne smeju da voze gradom od 7 do 19 sati. Takvih u Đenovi ima oko 20 hiljada. Skuteri iz kategorije "Euro 0" i "Euro 1" već godinama su zabranjeni u gradovima poput Rima i Milana.

Ali u Đenovi je ta mera izazvala takvu buru da je njeno stupanje na snagu iz februara pomereno za april. To i nije tako čudno ako se zna da Đenova ima najviše skutera po glavi stanovnika u Italiji i da ih je u gradu više nego automobila. Gradska uprava odgovara da su noviji modeli Vespe, koji ponovo dizajnerski izgledaju kao i onaj kakvim je Gregory Peck vozio Audrey Hepburn u "Prazniku u Rimu", dobrodošli na đenovskim ulicama.

Slavna Vespa 'rođena' je u Đenovi posle Drugog svetskog rata kada je fabrika Piaggio, koja je pre proizvodila lokomotive i avione, pokušala da stvori prevozno sredstvo prikladno za grbave puteve izrovane bombama.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva  / Giornalesm.comčitanja : 562Komentari

"Slavna Vespa 'rođena' je u Đenovi posle Drugog svetskog rata kada je fabrika Piaggio, koja je pre proizvodila lokomotive i avione, pokušala da stvori prevozno sredstvo prikladno za grbave puteve izrovane bombama."

Vespa nije rodjena zbog grbavih puteva jer ona i nije za grbave puteve, vec se ideja rodila zbog viska tockova od aviona sa kojima Talijani, nakon zavrsetka II sv. rata, nisu znali sta da rade pa su resili da ih na ovakav nacin iskoriste.
Bar bi novinari koji se bave ovom vrstom informacija, to trebali znati.

Autor vojvoda 16 Jan 2016, 00:36