home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nakon 7 godina od početka proizvodnje, s proizvodnih traka Porscheove fabrike u Lajpcigu (Nemačka) sišla je poslednja Panamera prve generacije.

To je bio Porsche Panamera GTS u plavoj boji, poslednji od 164.503 proizvedena primerka od početka proizvodnje u aprilu 2009. godine.

Zbog Panamere su se, baš kao i zbog ranije predstavljenog SUV-a Cayenne, lomila mnoga koplja, jer je za mnoge poklonike slavnog nemačkog brenda bilo i ostalo neprihvatljivo da Porsche pravi SUV-ove i luksuzne sportske limuzine kao što je Panamera. Pa ipak, 164.503 kupca nisu mislili da Panamera izgleda kao "Porsche 911 na koje je stalo gigantsko stopalo".

Panamera prve generacije je bila izuzetno popularna u Sjedinjenim Državama (baš kao i Cayenne), gde je završila polovina od njene ukupne produkcije, a mnoge poklonikeje pronašla i u Kini.

Panamera nije u potpunosti sastavljana u fabrici u Lajpcigu, jer je njena karoserija nastajala u Volkswagenovoj fabrici u Hanoveru odakle je dopremana u Lajpcig na završno sklapanje.

Panamera druge generacije će se sastavljati od početka do kraja u fabrici u Lajpcigu, zajedno sa modelima Cayenne i Macan. Postrojenja su već spremna.

Nova Panamera će svoje prvo predstavljanje pred publikom imati u oktobru na Sajmu automobila u Parizu, a u prodajnim salonima će biti pre kraja tekuće godine.

Izvor: Klix.ba

Foto: Porschečitanja : 558Komentari