home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prvi primerci dugo očekivanog Teslinog automobila koji treba da označiti početak masovne serijske proizvodnje električnih automobila ove američke kompanije, sići će sa fabričke trake u petak, saopštio je Ilon Mask.

Od predstavljanja pretprodukcijskog automobila u aprilu 2016. prošlo je 15 meseci, a u međuvremenu Tesla je primio preko 400.000 porudžbina na Model 3.

Iako nije poznato koliko je ljudi u međuvremenu odustalo od kupovine, kao ni koliko će njih izgubiti strpljenje u narednim mesecima i godinama čekajući na isporuku svog primerka, već sada je jasno da će treći Teslin automobil na tržištu po broju proizvedenih i prodatih jedinica daleko nadmašiti aktuelni Model S i Model X.

To je i bio primarni cilj osnivača i prvog čoveka Tesle, Ilona Maska, kada je započet razvoj nove, pristupačnije i jeftinije električne limuzine - napraviti model na struju za široke mase.

Mask se u nedelju uveče po američkom vremenu oglasio putem Twittera i za petak 7. jul najavio zvaničan početak serijske proizvodnje Modela 3:

Dizajn produkcijske verzije neće se mnogo razlikovati od prototipa iz 2016, a Mask je na Twitteru objavio da će prvih 30 kupaca koji su pre više od godinu dana rezervisali svoj primerak, preuzeti svoje automobile 28. jula, na zabavi koja se organizuje povodom lansiranja Modela 3 na tržište.

Prema njegovim rečima, rast proizvodnje biće eksponencijalan: 100 automobila biće napravljeno u avgustu, preko 1.500 u septembru, a do decembra mesečna proizvodnja će dostići 20.000 vozila.

U Tesli očekuju da će u 2018. drastično povećati proizvodnju, pa bi godišnje sa fabričkih traka trebalo da siđe blizu 500.000 primeraka Modela 3, što će omogućiti da kupci manje čekaju na svoje vozilo.

Za razliku od Modela S i Modela X, čija je maloprodajna cena lako dostizala pa čak i prevazilazila 100.000 dolara, Model 3 će imati početnu cenu od oko 35.000 dolara u SAD.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 541Komentari

kakva ce biti potraznja,nece moci da proizvedu dovoljno.

Autor BMW SERIES 8 03 Jul 2017, 13:14