home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
NHTSA crash

Američko istraživanje je potvrdilo ono što smo svi znali, novi automobili su bezbedniji od starih, a sada znamo i koliko.

NHTSA je objavio izveštaj u kome donosi analizu stradanja u automobilima prema njihovoj starosti. Uprkos opšte prihvaćenoj tezi da su novi automobili bezbedniji, rezultati istraživanja su zaista iznenađujući. Naime, ako vozite auto iz 1985. godine ili stariji, verovatnoća da smrtno stradate u saobraćajnoj nesreći je dvostruko veća nego u novom automobilu.

Najkraće rečeno, što stariji to opasniji ili praktično rečeno, koliko para toliko bezbednosti. "Mi podstičemo kupce da kupuju auto prema potrebama i mogućnostima, čime ulažu direktno u bezbednost", komentariše izveštaj Heidi King iz NHTSA.

NHTSA je podelila vozila prema starosti, i to u nekoliko kategorija počevši s onima starijim od 1984. godine, preko onih proizvedenih od 1985 do 1992, pa sve do novijih od 2013. godine. 55% fatalnih saobraćajnih nesreća u kojima je poginuo bar jedan putnik se dogodilo u vozilima starijim od 1985. godine. S druge strane, tek 26% fatalnih nesreća je zabeleženo u vozilima starim do pet godina.

NHTSA crash

NHTSA na kraju zaključuje da sa starošću vozila raste verovatnoća fatalne nesreće.

Izvor: Index.hr / NHTSAčitanja : 855Komentari