home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Gase se modeli zbog WLTP

18 Maj 2018 - 12:35 Vesti Link
Porsche Cayman 718

Od septembra merenja količine izduvnih gasova obavljaće se po WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), umesto dosadašnjeg laboratorijskog NEDC.

Merenje izduvnih gasova u stvarnim uslovima eksploatacije već ima uticaja na modelne ponude proizvođača. BMW će pre pomenutog roka povući M3 i benzinske verzije Serije 7, kako bi ih zameni drugim modelima. I druge marke povućiće brojne dizele, a Audi je već prekinuo proizvodnju modela SQ5. I Porsche se našao u problemima zbog novog načina merenja pa fabrika više ne prima porudžbine za Evropske kupce, koji traže posebne dorade na svojim vozilima. Ova odluka odnosi se na sve modele Porsche od 718 Boxster/Cayman pa sve do Panamera Turbo S E-Hybrid.

Dobra vest po kupce ove marke je da će zbog ove odluke biti povećana proizvodnja standardnih modela, pa će rokovi čekanja biti skraćeni.

Predviđa se da će biti dozvoljena prodaja vozila koja su proizvedena pre uvođenja WLTP, ali da neće smeti da prelazi 5-10 % ukupne prodaje vozila. Zbog ovoga je moguće da će tokom leta na celom EU tržištu biti mnogo vozila sa velikim popustima.

Izvor: Dmotion.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 565Komentari