home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lexus ES

Lexus ES je postao prvi serijski automobil koji umesto klasičnih bočnih ogledala ima kamere. Ipak, postoji „kvaka“. Lexus ES sa kamerama umesto bočnih retrovizora će biti dostupan samo u Japanu, gde je ova tehnologija legalizovana 2016. godine. Na svim ostalim tržištima, gde se prodaje, ES će i dalje dolaziti sa običnim ogledalima.

Mercedes Trucks je pre nekoliko dana predstavio novi Actros, koji je takođe ostao bez ogledala zbog kamera, a Audijev novi e-tron SUV će takođe nuditi ovu tehnologiju na tržištima koja to dozvoljavaju. Ova tehnologija, koju su neke firme počele da nude još pre par godina, sastoji se od malih digitalnih kamera koje se nalaze na tankim nosačima i projektuju sliku na dva digitalna ekrana u uglovima instrument table, koji su u slučaju Lexusa ES dijagonale 5.0 inča.

Lexus ES

Ova tehnologija omogućava da vožnja bude vrla slična onoj sa običnim ogledalima, ali dodaje nekoliko prednosti. Kamere su u mogućnosti da prikažu raširenu sliku kada su migavci uključeni ili kada je vozilo u rikvercu, ili vozač može sam da izabere ovu opciju.

Tehnologija takođe pruža bolju vidljivost po noći i uslovima smanjene vidljivosti. Navodi se da su nosači kamere dizajnirani tako da kiša ne utiče na sliku. Još jedan benefit je bolja aerodinamika zahvaljujući tankim nosačima kamera, što utiče na smanjenu potrošnju goriva i manju buku od vetra. Uz sve ove vrline, samo je pitanje vremena kada će sve više automobila karakterisati ova tehnologija.

Izvor: Dmotion.rs

Foto: Lexusčitanja : 505Komentari