home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Ghosn

Renault, Nissan i Mitsubishi Motors su potvrdili nastavak saradnje uprkos hapšenju Carlosa Ghosna u Japanu koji je donedavno bio predsednik tih kompanija.

Tri kompanije nisu u saopštenju komentirisale špekulacije francuskih i japanskih medija da će nakon Ghosnovog pada Nissan tražiti značajniju ulogu u rukovodstvu saveza, koji je kolektivno najveći proizvođač automobila na svetu.

Do sada je dominantnu ulogu u savezu igrao Renault.

Kratko saopštenje tri kompanije je objavljeno tokom razgovora njihovih izvršnih direktora. Nissanov šef Hiroto Saikawa i Mitsubishijev Osamu Masuko su razgovarali putem video konferencije s Renaultovim privremenim šefom Thierryjem Bolloreom.

To je bio njihov prvi razgovor nakon prošlonedeljnog Ghosnovog hapšenja. Ghosn za sada ostaje u pritvoru zbog sumnje da tokom pet godina nije prijavio oko pet milijardi jena (44 miliona dolara) naknada i bonusa.

Ghosn odbacuje te optužbe, objavila je japanska agencija Kyodo News, navodeći neimenovani izvor.

Dva japanska proizvođača su otpustila Ghosna, koji je ipak ostao na poziciji izvršnog direktora Renaulta. Bollore ga menja dok ne bude ponovo mogao da obavlja svoje dužnosti, saopštili su iz francuske kompanije.

Njegovo hapšenje je možda iznelo na svetlo dana borbu Nissana i Renaulta za dominantnu ulogu u savezu, pišu francuski i japanski mediji.

Prema Kyodou, japanski proizvođač automobila priželjkuje izmenu upravljačke strukture u 19-godišnjem savezu i želi veći uticaj dok Renault, podržan francuskom vladom, želi da zadrži vodeću poziciju.

Trenutno Renault ima 43,4 odsto učešća u Nissanu, što mu garantuje vodeću ulogu u savezu, dok Nissan ima tek 15 posto učešća u Renaultu bez prava glasa u skupštini deoničara.

U vrime sklapanja saveza 1999. godine Nissan je bio na rubu bankrota, ali pod Ghosnovim rukovodstvom je izveo veliki zaokret i sada je veći od Renaulta.

Japanska kompanija je u fiskalnoj godini 2017. godini prodala 5,77 miliona vozila, dok ih je Renault prodao samo 3,8 miliona.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire, koji upravlja 15-postotnim učešćem Francuske u Renaultu, naglasio je ipak da ne vidi razloga za promenu upravljačke strukture saveza.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 715Komentari