home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Elon Musk

Ilon Mask se opet poigrava sa američkom Komisijom za vrednosne papire i berzu (SEC). Njegovo objašnjenje objavljenog tvita o Tesla automobilima su ocenili kao “glupost”, optužujući ga za nepoštovanje suda.

Podsetimo, Mask je objavio tvit sa prognozama proizvodnje Tesla vozila u tekućoj godini bez konsultacija sa advokatima Tesle. Njemu je po presudi suda zbog davanja lažnih poslovnih informacija bilo zabranjeno da daje izjave bez prethodnih konsultacija sa advokatima kompanije. On je to ipak učinio.

Mask naravno tvrdi da nije učinio ništa loše, naprotiv. Kako navode njegovi advokati, po dogovoru sa sudom on mora da traži odobrenje za tvitove koji sadrže materijalne informacije o Tesli. Mask tvrdi da se on oslonio na svoj osećaj da tvitovi ne sadrže bitne informacije, pa stoga nije ni bilo potrebe da traži dozvolu za objavu?!?

SEC s druge strane tvrdi da on mora da se konsultuje svaki put, a ne kad on misli da treba jer je u tom slučaju odluka suda besmislena. Dalje se navodi da je Mask objavljivao tvitove gde se navode brojne bitne informacije i to bez obaveznih konsultacija. Tu se pre svega misli na tvitove koji govore o cenama vozila, planovima za širenje stanica za punjenje, planovima proizvodnje fabrike u Šangaju, planovima za modele X i S i još mnogo drugih tema.

Za američke zvaničnike to su apsolutno bitne informacije koje Ilon Mask nije smeo da objavljuje bez traženja odobrenja od advokata kompanije. Mask naravno smatra da to nije tačno i da je njegov komentar o “oko 500 hiljada automobila u 2019. godini” na nivou pretpostavke, što se po njemu ne smatra materijalnom informacijom. Američka komisija je imala komentar na Ilonovu “procenu”:

Aako SEC traži reakciju i kaznu suda, ostaje da se vidi da li će i sudija biti jednako iznerviran ponašanjem Elona Muska, ili će mu ipak progledati kroz prste (dok kuca tvitove).

Izvor: B92 / PC Press

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 383Komentari