home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Volkswagen MEB

Nemački automobilski div Volkswagen traži od investicijskih partnera da izgrade fabrike električnih baterija minimalnog proizvodnog kapaciteta od jednog gigavata, izjavio je glavni izvršni direktor Herbert Diess.

"Manje od toga nema smisla", rekao je Diess na marginama Šangajskog sajma automobila.

Volkswagen će kupiti baterijske ćelije za električne automobile u vrednosti 50 milijardi evra a kao strateške dobavljače je naveo južnokorejske SKI, LG Chem i Samsung SDI, kao i kineski Contemporary Amperex Technology (CATL).

Nemački proizvođač preuređuje 16 fabrika za potrebe proizvodnje električnih vozila i planira da od sredine 2023. proizvodi 33 različita modela električnih automobila modela Škoda, Audi, VW i Seat.

"Razmatramo ulaganja u proizvođače baterija kako bi intenzivirali našu elektrifikacijsku ofanzivu i stekli potrebna znanja", poručuju iz Volkswagena.

SKI u Sjedinjenim Državama gradi fabriku baterijskih ćelija koja bi trebalo da snabdeva Volkswagenovu fabriku u Chattanoogi. Južnokorejska kompanija će  ​​litijum-jonskim baterijama opskrbljivati fabriku u kojoj Volkswagen planira proizvodnju od 2022. godine.

LG Chem, Samsung i SKI će isporučivati baterije i Volkswagenovim pogonima u Evropi. CATL je VW-ov strateški partner u Kini i snabdevaće njegovu električnu flotu baterijama od 2019. godine.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 295Komentari