home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche Typ 64

Između hiljada automobilskih modela kroz istoriju postoji određeni broj onih koje bi iz ovog ili onog razloga mogli da nazovemo posebnim, a i među njima mogu da se istaknu oni zaista posebni automobili. U tu vrlo, vrlo i još jednom vrlo posebnu grupu propada i najstariji automobil koji nosi ime Porsche i lično vozilo Ferdinanda Porschea i njegovog sina Ferryja. Reč je o modelu Porsche Typ 64 iz 1939.

S pravom možemo reći da je ovo najznačajniji automobil koji je Porsche proizveo i sada je objavljeno da će se naći na aukciji kuće RM Sotheby’s u Montereyu koja će se održati 15. avgusta.

Porsche Typ 64

Ukratko, Ferdinand Porsche je želeo da napravi lakšu i bržu varijantu modela KdF-Wagen, odnosno originalne verzije VW-ove Bube. Razlog za izradu ovog automobila je u nikad održanoj trci Berlin – Rim koja je bila zakazana za septembar 1939. Naime, Volkswagen je želeo tri primerka trkačke verzije modela KdF-Wagen i njihovu izradu je poverio ekipi koja će kasnije razviti Porsche 356.

Porsche Typ 64

Drugim rečima, Typ 64 je spona između Bube i modela 356. Bazira se na Typ 1 (Bubi), ali uz mnoge izmene šasije, aluminijumske karoserije, doteranog motora pojačanog na 35KS i sl.

Sva tri primerka su proizvedena. Prvi je proizveden odmah po početku 2. svetskog rata i uništen je u saobraćajnoj nesreći već 1940. Uprkos ratu Ferry Porsche je nastavio s planom proizvodnje još dva dodatna modela. Drugi je teško oštećen nakon savezničke okupacije ali je kasnije obnovljen.

Treći primerak je nastao na šasiji razbijenog prvog primerka i preživeo je rat. Upravo taj treći Typ 64 je korišćen od strane Ferdinanda Porschea i njegovog sina Ferryja kao porodični automobil. Ferdinandova kompanija je 1944. morala da se preseli u austrijski Gmünd. Tako je Ferdinand na ovaj automobil 1946. stavio oznaku Porsche, a 1947. je njegovu obnovu poverio čoveku pod imenom Battista Pinin Farina. Godinu dana kasnije je predstavljen Porsche 356.

Typ 64, no. 3. je 1948. kupljen od strane austrijskog vozača Otta Mathéa koji ga je zadržao do svoje smrti 1995. Dve godine posle automobil je prešao u vlasništvo jednog od najvećih ljubitelja i poznavaoca Porscheovih automobila Thomasa Grubera. Sada ga prodaje njegov četvrti vlasnik koji ga je kupio pre nešto više od deset godina.

Sve u svemu ovo će biti sjajna prilika za kolekcionare Porscheovih vozila da si priušte zaista jedinstveni automobil. Automobil koji je svojevremeno predstavio budućnost sportskih automobila i čije nasleđe i danas živi. Automobil s kojim je, ne samo, počela Porscheova istoriju, već i koji je bio lični automobil dvojice najzaslužnijih za ono na što danas pomislimo kada čujemo reč Porsche.

Izvor: Autonet.hrčitanja : 588Komentari