home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bentley Corniche

Kompanija Bentley je restaurirala svoj model Corniche koji je bio uništen tokom Drugog svetskog rata.

Radi se o automobilu koji je napravljen 1939. godine, čiji vlasnik Andre Embiricos je poželeo da njegov četvorotočkaš bude više sportski pa je taj zadatak povjrio trećoj strani koja je unapredila ovu klasičnu limuzinu, piše Klix.ba.

Međutim, Bentleyjevi inženjeri su mu se divili pa su želeli da kreiraju zvaničnu fabričku verziju. Corniche je bio baza, a Bentley je ubrzano radio na prototipu koji je imao lakšu karoseriju kao i tjunirani 4,25 litarski motor.

Bentley Corniche

Automobil je završen u maju 1939. godine nakon čega je dostigao brzinu veću od 160 km/h. Zatim je poslat u Francusku na drumsko testiranje, gde je krenulo po zlu. U julu 1939. godine ga je udario autobus, automobil je popravljen do avgusta, ali je vozač zadužen za obavljanje testova doživeo novu nesreću. Jedan automobil se zaustavio ispred njega, zbog čega je u nameri da izbegne sudar vozač udario u drvo i prevrnuo automobil na bok. Automobil je trebalo da bude pokazan na izložbi pa su popravke morale da budu obavljene brzo.

Bentley Corniche

Bentley je odvojio karoseriju i šasiju koju je poslao na popravke u Crewe, dok je karoserija popravljena u Francuskoj odakle je trebala da bude poslata u Englesku gde bi automobil ponovo bio sastavljen.

Ipak, greška administracije je rezultirala kašnjenjem transporta pa je u međuvremenu usledio bombardovanje Dieppea tokom kojeg je karoserija uništena.

Bentley Corniche

Međutim, volonteri fondacija WO Bentley i Sir Henry Royce Memorial su odlučili da vrate automobil u život pa je konačno završen.

Posao je obavio Mulliner koji je koristio originalne teničke skice, originalne MkV komponente i potpuno novu karoseriju. Bentleyjevo osoblje je projektu posvetilo svoje slobodno vreme, a nakon mnogo sati istraživanja i rešavanja problema, projekat je uspešno završen pa Corniche može da živi novi život.

Izvor: Klix.ba / Motor1. com

Foto i video: Bentleyčitanja : 297Komentari