home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aiways U5

SUV kompanije Aiways koji nosi oznaku U5 predvodiće ofanzivu Kine na evropsko tržište električnih automobila.

Kompanija Aiways iz Šangaja je dobila sve potrebne dozvole i sertifikate na osnovu kojih može da u Evropi prodaje svoj električni SUV model U5 dužine 468 cm (ima 140 kW/190KS i 315 Nm, baterije od 63 kWh i autonomiju do 500 km). Prodaja će početi u drugom kvartalu naredne godine kada će U5 predstavljati konkurenta Volkswagen Grupi i Tesli s obzirom na planiranu cenu osnovnog modela od 25.000 evra. Ključne "mete" su Nemačka, Holandija i Norveška.

Aiways U5

Model će se prvo prodavati u Kini, a evropska vezija će biti prilagođena ukusima kupaca na Starom kontinentu. Koštaće oko 28.000 dolara, a uprkos konkurentnoj ceni kompaniju Aiways očekuje veliki izazov koji predstavlja razbijanje predrasuda o kvalitetu kineskih proizvoda. Suosnivač kompanije Fu Qiang smatra da su neke druge kompanije svojim neuspesima kreirale loš imidž.

Aiways U5

Međutim, on je do sada sarađivao s nemačkim partnerom Rolandom Gumpertom, nekadašnjim Audijevim inženjerom i veteranom autoindustrije. Njihova kompanija Gumpert Aiways sada deluje kao centar za istraživanje i razvoj s bazom u Ingolstadtu.

Aiways U5

"Iako su naši inženjeri uglavnom Kinezi, naš rad je baziran na nemačkoj tehnologiji", poručio je Fu.

Izvor: Klix.ba / Motor1. com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 645Komentari