home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Golf

Kako prenosi Tanjug, kanadska vlada saopštila je da je podnela tužbe protiv „Folksvagena“ zato što je u Kanadu izvozio automobile za koje su rukovodioci nemačke kompanije znali da nisu u skladu s kanadskim zakonima o izduvnim gasovima.

Nemački prozivođač automobila suočen je sa 58 tužbi za kršenje kanadskog Zakona o zaštiti životne sredine zbog toga što je u tu zemlju između 2008. i 2015. godine izvezao 128.000 vozila koja nisu bila u skladu s pomenutim zakonom, javio je sinoć AP. Kako dodaje američka agencija, „Folksvagen“ će morati da se suoči sa još dve odvojene tužbe koje je terete za davanje netačnih informacija.

„Folksvagen“ je izdao saopštenje u kojem tvrdi da je u potpunosti sarađivao s kanadskim vlastima, kao i da je sa njima postigao sporazum koji će biti predočen u petak na sudu u Torontu.

„Na saslušanju će strane dati sudu da razmotri predlog rešenja. Detalji tog predloga rešenja biće predstavljeni tokom saslušanja“, navodi se u saopštenju.

AP navodi da zvaničnici kanadskog ministarstva zaštite životne sredine nisu želeli da komentarišu saopštenje „Folsvagena“ i da su jedino odgovorili da je slučaj pred sudom. Kanadske tužbe protiv nemačke kompanije usledile su više od četiri godine pošto je proizvođač automobila iz Volfsburga priznao da je u 11 miliona svojih automobila ugradio softver koji lažno prikazuje podatke o emisiji izduvnih gasova.

Zbog ovog slučaja, „Folksvagen“ je u SAD proglašen krivim pred sudom u martu 2017. i primoran da plati kaznu od 4,3 milijardi dolara.

Nekoliko zvaničnika kompanije proglašeno je krivim pred sudovima u SAD i Nemačkoj, a neki od njih su već poslati na izdržavanje zatvorskih kazni, podseća AP.

Američka agencija dodaje da je cela afera nemačkog giganta koštala više od 30 milijardi dolara, kada se saberu sudski troškovi i odštete koje je „Folksvagen“ morao da isplati oštećenim kupcima. Vozila na kojima je „Folksvagen“ ugrađivao sporni softver u Kanadi bila su automobili s dizel motorima prodavani pod brendovima „folksvagen“, „audi“ i „porše“.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 379Komentari