home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Fusion

Ford je 31. jula okončao proizvodnju američkog modela Fusion, čime je ostao bez svoje poslednje limuzine u Sjedinjenim Državama.

Američki proizvođač je još pre dve godine najavio gašenje modela Fusion, koji je pandan evropskom Mondeu, a poslednjeg dana jula 2020. ta je odluka sprovedena u delo. Iako je prethodno saopšteno da će proizvodnja biti ugašena 21. jula, Fusion je izrađivan u Fordovom meksičkom pogonu i narednih desetak dana.

U američkom proizvođaču kažu da je strategija ukidanja limuzinskih modela podstaknuta smanjenom tražnjom kupaca koji se sve više okreću krosover/SUV modelima. Ako se tome doda vladajući trend elektrifikacije, potpuno je jasno zašto se Ford poslednjih meseci fokusirao najpre na potpuno električni krosover Mustang Mach-E, a zatim i na obnovljeni, nedavno predstavljeni terenac Bronco. Uz ove modele, Ford računa i na nove generacije proverenih SUV vozila Escape (u Evropi poznat kao Ford Kuga) i Explorer.

Pre sedana Fusion, Ford je u SAD već ukinuo modele Fiesta, Focus i Taurus, a jedina limuzina koja se još proizvodi je luksuzni Continental, Fordovog premijum brenda Lincoln. Međutim, i Continental će krajem godine biti prošlost, jer su u Fordu odlučili da ga ukinu zbog slabog interesovanja kupaca.

Ford Fusion je iz godine u godinu gubio nakolonost publike u SAD. Tako je 2014. isporučeno čak 306.860 primeraka, da bi 2019. godišnja prodaja u SAD spala na 166.045 vozila. U prvoj polovini 2020. prodat je 61.421 primerak.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 313Komentari