home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes GLC China

Prodaja automobila u Kini je u julu porasla 16,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, signalizirajući stabilan oporavak najvećeg svetskog tržišta od posledica pandemije koronavirusa, pokazuju u utorak objavljeni podaci.

Ukupno je u prošlom mesecu u Kini prodato 2,11 miliona vozila, saopštava Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM).

Time je trend oporavka prodaje nastavljen četvrti mesec zaredom, iako se tragovi pandemije vide na podacima za 12-mesečni period zaključno sa julom kada je prodato 12,37 miliona vozila, 12,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Mnoge proizvođače automobila širom sveta koji u puno uložili u električna vozila namenjena kineskom tržištu ohrabriće podatak da je u julu prekinut 12-mesečni period pada prodaje vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV).

Ta grupa vozila uključuje električna vozila s baterijama, benzinsko-električne hibride i vozila na vodonikove gorive ćelije. Ukupno ih je u julu u Kini prodato 98.000, gotovo 20 posto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu.

Prodaja kamiona i drugih komercijalnih vozila, koja čine oko četvrtine tržišta, porasla je 59,4 posto, podstaknuta vladinim ulaganjima u infrastrukturu, kao i strožim pravilima o emisijama koja su uvedena ove godine. Prodaja putničkih vozila porasla je 8,5 posto.

„Rast prodaje pokazuje da se proizvođači NEV-ova i kupci navikavaju na novu normalnost nakon što je vlada smanjila subvencije prošle godine“, rekao predstavnik u CAAM-u Xu Haidong.

U CAAM-u očekuju da će ove godine u Kini biti prodato 1,1 milion NEV-ova, oko 11 posto manje nego u 2019.

Ukupna prodaja automobila bi trebalo da padne oko 10 posto, a u slučaju drugog talas pandemije pad bi mogao da bude i dvostruko veći, napominju u CAAM-u.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 239Komentari