home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Coal Running

SAD je velika država, a na ogromnoj površini, logično, mnogo je različitosti. U Kaliforniji brinu o zaštiti okoline, promovišu električne automobile, na primer, a negde u Ajdahu gotovo niko o tome ne brine previše.

Kako piše Revija HAK, New York Times je objavio zanimljivu priču o tome da pola miliona dizelskih pick-upova proizvodi više azot oksida, opasnih po zdravlje, od devet miliona kamiona. Nisu to obični, fabrički, pick-upovi, nego vozila u koja je ugrađen poseban softver, koji bismo mogli nazvati sličnim Volkswagenovom, s kojim je 2015. godine osramotio dizelske motore.

U nekim delovima Amerike takozvani Coal Running je tradicija, a njen klimaks je ispuštanje većih količina crnog dima iz izduvnog sistema nakon dodavanja gasa. Mnogim Amerikancima to je i vrsta protesta prema svima onima koji brinu o zdravlju planete. Coal Running se osigurava skidanjem filtra čestica čađi, softverskim preomenama ili modifikacijama na motoru. Ti ugrađeni sistemi mogu da varaju na tehničkim pregledima pa su emisije i dalje u granicama normale. Na pregledu je sve OK, a na lokalnom stočnom sajmu vlasnik pick-upa si daje oduška, veselo pritišće gas, a iz izduvnog sistema prodire masni crni dim.

Sada se za celi slučaj zainteresovala Agencija za zaštitu okoline SAD-a i u potrazi je za kompanijama koje rade ove promene, a slede i visoke kazne.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 482Komentari