home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Elkan i Tavares

           Nova kompanija koja ima agilnost, kreativnost i efikasnost da iskoristi mogućnosti nove ere mobilnosti, nudeći inovativna rešenja koja će pomoći da se promeni način na koji se kreće društvo

           Bogato nasleđe koje proizilazi iz poznatih i kultnih automobilskih marki, inovativnih brendova mobilnosti i dubokih korena u zajednicama u kojima se posluje
           Dobro pozicionirana da se takmiči na globalnim tržištima sa 39 elektrificiranih vozila dostupnih do kraja 2021. godine

           Značajne razmere sa dobro utvrđenim komercijalnim pozicijama u Evropi, Severnoj Americi i Latinskoj Americi

           Snažan početni bilans stanja
           Ciljajući više od 5 milijardi evra godišnjih sinergija u stabilnom stanju

           Robusna upravljačka struktura od prvog dana posvećena stvaranju superiorne vrednosti za sve zainteresovane strane
           Nepokolebljiva posvećenost 400.000 zaposlenih da se premaše očekivanja potrošača i teži izuzetnosti

Amsterdam, 19. januar 2021. - Danas se obeležava lansiranje kompanije Stellantis NV [STLA] („Stellantis“ ili „Kompanija“ ili „Grupa“), svetskog lidera za novu eru održive mobilnosti posvećene pružanju slobode kretanja karakterističnim, pristupačnim i efikasnim rešenjima za transport, jedinstveno pozicionirana da ugrabi uzbudljive mogućnosti globalne industrije koja prolazi kroz brze i duboke promene.

Nastala iz kombinacije dve grupe sa snažnim rezultatima i čvrstim finansijama, Stellantis je istinska globalna kompanija sa 400.000 raznolikih, visoko talentovanih i iskusnih zaposlenih koji dizajniraju, razvijaju, proizvode, distribuiraju i prodaju vozila i rešenja za mobilnost širom sveta, a istovremeno ostaju duboko ukorenjeni u zajednicama u kojima žive i rade.

Bord direktora od 11 članova predvodi predsednik John Elkann. Carlos Tavares kao glavni izvršni direktor vodi jedan od najiskusnijih i najuspešnijih menadžerskih timova u industriji, čije su ključne snage raznolikost, iskustvo i takmičarski duh. Sa mnoštvom izvršnih talenata neumorno posvećenih poboljšanju i inovacijama, Stellantis je u dobrom položaju da nastavi sa rezultatima svojih osnivača u stvaranju vrednosti za sve stejkholdere vodeći se zajedničkim principom: izazovi status kvo.

Sa ponosnim nasleđem koje se proteže 125 godina unazad, Stellantis je dom čitavom portfoliju slavnih brendova koji su krasili put i osvajali podijum u svetu moto sporta. Osnovani od strane vizionara koji su ovim markama ulili strast i takmičarski duh, ovi brendovi obuhvataju čitav spektar tržišnih segmenata, od luksuznih, premijum i mainstream putničkih vozila do hard-charging kamioneta, SUV i lakih komercijalnih vozila, kao i namensku mobilnost, finansije i brendove rezervnih delova i usluga.

Stellantis već ima dobro utvrđeno prisustvo u tri regiona - Evropi, Severnoj Americi i Latinskoj Americi - pored značajnog neiskorišćenog potencijala na važnim tržištima kao što su Kina, Afrika, Bliski Istok, Okeanija i Indija. Sa industrijskim operacijama u više od 30 zemalja, kompanija ima sposobnost da efikasno ispuni i premaši očekivanja potrošača i isporuči vozila i usluge bez premca na više od 130 tržišta.

Stellantis kreće sa pozicije značajne snage sa robusnim operativnim maržama koje odražavaju vodeće pozicije kompanije u Severnoj Americi, Evropi i Latinskoj Americi. Kompanija očekuje da iskoristi svoju veličinu i ekonomiju obima kao mogućnost za investiranje u inovativna rešenja za mobilnost svojih kupaca, ciljajući godišnje sinergije veće od 5 milijardi evra u stabilnom stanju. Ove procene sinergija postići će se primenom pametnih strategija kupovine i investiranja, optimizacijom korišćenja pogonskog sklopa i platforme, primenom najsavremenijeg istraživanja i razvoja i kontinuiranim fokusom na efikasnosti proizvodnje i alata. Ove procene sinergija nisu zasnovane na zatvaranju nijedne fabrike kao rezultat ove transakcije.

Devet upravnih odbora obezbediće efikasnu operativnu strukturu od prvog dana, uključujući performanse i strategiju širom kompanije, planiranje, regione, proizvodnju, brend i stil.

Portfolio kompanije Stellantis jedinstveno je pogodan da ponudi prepoznatljiva, održiva rešenja za mobilnost kako bi se zadovoljile rastuće potrebe njenih kupaca, jer obuhvata elektrifikaciju, povezanost, autonomnu vožnju i zajedničko vlasništvo.  Dok elektrifikovano tržište nastavlja da raste, Stellantis je danas dobro pozicioniran sa dostupnih 29 elektrificiranih modela i planovima da predstavi deset dodatnih vozila do kraja ove godine.

Kompanija je snažno posvećena aktivnoj ulozi u doprinosu društvima u kojima posluje, jer radi na postizanju dugoročnog cilja karbonske neutralnosti u svim proizvodima, montažnim pogonima i drugim objektima.

Obeležavajući ovu priliku, John Elkann je rekao: „Nije slučajno da je Stellantis rođen upravo kada naš svet zahteva novu vrstu automobilske kompanije koja će se zalagati za čista i inteligentna rešenja koja će svima pružiti slobodu kretanja. Naše globalne razmere i doseg pružaju nam resurse za ulaganje u najsavremenije tehnologije, prepoznatljivu izvrsnost i nenadmašan izbor za naše kupce. Ali upravo je geografska i kulturna raznolikost ljudi u kompaniji Stellantis od prvog dana naša najveća konkurentska prednost. Oni svojom energijom, svojim znanjem i stalnim zalaganjem čine Stellantis onim što je danas. I oni su ti koji će iz dana u dan graditi još veću kompaniju za ovu novu eru mobilnosti.“

Komentarišući prvi dan putovanja kompanije Stellantis, Carlos Tavares je rekao: „Ovo je sjajan dan. Godinu dana nakon što smo najavili ovaj projekat, rođen je Stellantis, uprkos društvenim i ekonomskim poremećajima bez presedana izazvanim pandemijom COVID-19. Želim da se toplo zahvalim svim timovima koji su to omogućili, a takođe zahvaljujem i celokupnoj radnoj snazi koja je nastavila da gura napred naše poslovanje tokom ove izuzetne godine.  Ovo pokazuje agilnost, kreativnost i prilagodljivost naše kompanije koja teži da bude sjajna, a ne velika, odlučna da bude mnogo više od zbira njenih delova. To je takođe dodatni signal odlučnosti nove kompanije da bude vodeći igrač u automobilskoj industriji u ovom okruženju koje se neprestano menja Stellantis je posvećen „težnji ka izuzetnosti“ i poboljšanju blagostanja svojih zaposlenih.“

Nova kompanija započela je trgovanje juče, 18. januara, na berzama Euronext (Pariz) i Borsa Italiana (Milano), a danas na Njujorškoj berzi.

Rezultati za celu 2020. godinu biće objavljeni 3. marta 2021. godine.

PR saopštenječitanja : 284Komentari