home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Cobra 427

Automobili koji su pripadali američkom vozaču, dizajneru, konstruktoru i preduzetniku Carrollu Shelbyju (Kerol Šelbi) retko se nađu na tržištu, a oni koji se pojave u prodaji uvek dostignu ogromnu cenu.

Da su Shelbyjevi automobili vredni kao suvo zlato primer je originalna Cobra 427 iz 1965. godine, koja je na aukciji prodata za čak 5,94 miliona dolara.

Prva ponuda je iznosila 2 miliona dolara, a za svega nekoliko minuta je automobil prodat za 5,94 miliona dolara.

Cobra 427

Cobra je svoj život započela kada je isporučena Shelbyju u januaru 1966. godine, a kao i sve ostale, stigla je bez motora i menjača. U martu je Shelbyjev tim obavio brojna poboljšanja, a nakon toga mu je automobil isporučen u njegov dom u Dalasu u Teksasu. Ispod haube se nalazi Fordov 427 V8 motor uparen s četvorostepenim manuelnim menjačem. Nekoliko godina kasnije je Shelbyjev prijatelj lakirao automobil u Guardsman plavu boju sa zlatnim nosom. Ipak, osoblje kompanije Shelby American je 2002. godine lakiralo automobil u crvenu boju.

Nakon Shelbyjeve smrti 2012. godine, automobil je prodat sada već bivšem vlasniku koji ga je vratio u perfektno stanje i za to platio mnogo novca. Posebna pažnja se posvetila originalnoj boji i kombinaciji motora i menjača.

Ova Cobra s brojem šasije CSX3178 nije jedina koju je Sheby posedovao. Druga s brojem šasije CSX2000 je prodata 2016. godine za čak 13,75 miliona funti. Bio je to tada najskuplje prodati američki automobil svih vremena na jednoj aukciji.

Ipak, suma od 5,94 miliona dolara nije baš sitnica.

Izvor: Klix.bačitanja : 279Komentari