home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Master

Prva tri modela s gorivnim ćelijama će se bazirati na platformi Renaulta Master, a na evropsko tržište stižu krajem 2021. Krajnji cilj je stvaranje kompletnog ekosistema privrednih vozila s pogonom na gorive ćelije, ekološke proizvodnje vodonika i izgradnju stanica za snabdevanje vodonikom širom Evrope.

Renault Grupa, jedan od najistaknutijih aktera automobilske industrije, i kompanija Plug Power Inc., svetski predvodnik na polju gotovih rešenja baziranih na vodoniku, predstavljaju zajednički poduhvat HYVIA. Zajednički poduhvat je u ravnopravnom vlasništvu dva partnera i bazira se na uravnoteženom upravljanju. Njime će predsedavati David Holderbach koji ima više od 20 godina iskustva u strateškoj, proizvodnoj i međunarodnoj prodaji Renault Grupe, piše Tportal.hr.

Naziv HYVIA je nastao jpajanjem skraćenog oblika engleske reči za vodonik ('HY') i latinske reči za put ('VIA') te odražava zaokret prema mobilnosti s niskom stopom emisija. Vozila poput lakih privrednih vozila zahtevaju veći domet i kraće vreme punjenja gorivom, pri čemu se vodonikove gorive ćelije nameću kao daleko najbolji izbor pogonskog goriva.

Aktivnosti u okviru projekta HYVIA se sprovode na Renaultovim lokacijama u Francuskoj. Sedište zajedničkog poduhvata i odeljenja za istraživanje i razvoj će se nalaziti u Villiers-Saint-Frédéricu te će uključivati centar za inženjering i razvoj lakih privrednih vozila Grupe Renault kako bi se u što većoj meri podstakla sinergija između timova.

Proizvodna i logistička odeljenja će se nalaziti u Flinsu kao deo projekta Re-Factory, a sastavljanje gorivih ćelija i izgradnja punionica će početi krajem 2021. Prva vozila, bazirana na Renaultu Master, sastavljaće se u fabrici Batilly. Za ugradnju gorivih ćelija biće zadužen PVI, filijala Grupe Renault koja od 2017. godine deluje u Gretz-Armainvilliersu.

Vodonikova tehnologija HYVIA dopunjuje Renaultovu tehnologiju E-TECH i povećava domet na 500 km za samo 3 minuta punjenja. Osim što potpuno ispunjava potrebe vozača lakih privrednih vozila, istovremeno zadovoljava i nove propise u pogledu smanjenja ugljeničnih emisija u gradovima.

Prva tri modela s gorivim ćelijama nastala u okviru ovog projekta će se bazirati na platformi Renaulta Master, a na evropsko tržište stižu krajem 2021. Njihovo predstavljanje biće propraćeno izgradnjom punionica i uspostavljanjem lanca snabdevanja ekološki proizvedenim vodonikom.

Za prevoz robe je predviđena verzija kombi i šasija s kabinom za veći utovarni kapacitet, dok je za prevoz ljudi predviđena varijanta City bus.

Izvor: Seebiz.eu / Tportal.hr

Foto: Renaultčitanja : 258Komentari