home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Alpine A110

Broj prijava za pridruživanje Nacionalnoj policiji francuske žandarmerije mogao bi da poraste, nakon vesti da policijske snage uskoro preuzimaju flotu novih sportskih automobila Alpine A110. Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je objavilo da je naručilo 26 primeraka A110 u Pure verziji, što je osnovni model u paleti francuskog sportskog automobila.

Kako prenosi Jutarnji.hr, zamenu je Ministarstvo opisalo kao 'proces podmlađivanja i modernizacije policijske flote', a Alpine će zameniti Renaultove Megane RS koje žandarmerija koristi od 2011. godine. Iako dvosed A110 ne nudi nivo praktičnosti kao Megane RS, trebalo bi da se pokazaže korisno bržim.

A110 Pure koristi 1,8 litarski četvorocilindrični turbo motor koji proizvodi 252KS i 320 Nm. Stotku je sposoban da dostigne za 4,5 sekunde, na putu do maksimalne brzine od 250 km/h.

Alpine A110

Ono što je zanimljivo jeste da ovo nije prvi put da francuska žandarmerija koristi mali sportski Alpine. Šezdesetih godina francuska policija je koristila izvorni A110, koji je bio još manji. Novi automobili biće opremljeni policijskim svetlima, sirenama i radio opremom, a preradu će obaviti kompanija Durisotti.

'Ova vozila će omogućiti policiji intervencije na autoputu, uključujući automobile u prekršaju pri velikoj brzini, u sklopu sigurnosnih misija na putevima ili onih od pravosudne policije (npr. trgovina drogom)', navode iz francuskog MUP-a.

Iako Alpine A110S nije spor automobil, mnogo automobila je brže, a njegovo okretno upravljanje možda se ne čini najprikladnijim za autoput. Ipak, francuske vlasti vole da kupuju francuske proizvode, a ovih dana Francuska ne nudi mnogo sportskih modela iznad hot-hatch segmenta. Naravno, osim ako ne računate Bugatti Chiron, koji bi verovatno 'osakatio' francuski budžet za 80 miliona dolara za flotu od 26 automobila.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 433Komentari