home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Greyp

Nemački Porsche je kupio većinski udeo u Greyp Bikes, hrvatskoj firmi za razvoj i proizvodnju električnih bicikala, objavio je na društvenim mrežama Mate Rimac, osnivač Greypa, a vest je potvrdio i Porsche.

- Uvek sam verovao da Greyp ima potencijal da bude izuzetno uspešna firma svetske klase i jedan od lidera u industriji. Super sam ponosan na Greyp tim, na čelu s Krešimirom Hledeom, i na ono što su izgradili u poslednjih 7 godina. Tim od 100 ljudi je bez sumnje stvorio najpovezanije i tehnološki najnaprednije e-bicikle na tržištu, pokrenuo serijsku proizvodnju u Svetoj Nedelji i isporučio hiljade bicikala širom sveta. Istovremeno, Greyp je bio u senci Rimca i nikada nije mogao da procveta svojim punim potencijalom. Sada počinjemo uzbudljivo novo poglavlje u istoriji firme s Porscheom koji kupuje većinski udeo u Greypu - objavio je Rimac, a prenosi Lider i dodao da će on ostati manjinski deoničar.

Lutz Meschke, šef finansija i potpredsednik uprave Porschea kaže da je ovo potez kojim su se potvrdili kao pionir održive mobilnosti te da dosledno napreduju u strategiji e-mobilnosti.

- Naše aktivnosti u sektoru e-bicikala naglašavaju naš dosledno pristup. Porsche je godinama vodeći ponuđač plug-in hibrida, 2019. lansirali smo prvi potpuno električni Porsche – Taycan – a prošle godine jedno od tri vozila koje smo isporučili bilo je opremljeno električnim motorom. Naš ambiciozni cilj je imati CO2 neutralni bilans u celom lancu vrednosti do 2030. godine - kaže Meschke.

Inače, Porsche je već ulagao u Greyp, a sada je iskoristio svoje ugovoreno pravo. Preuzimanje se očekuje do kraja godine, a celokupni proces je još uvek podložan odobrenju regulatornih tela te još nije pravno finalizovan, poručuju iz Greypa.

Izvor: Seebiz.eučitanja : 394Komentari