home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Audi Q4 e-tron

Nemačko tržište automobila će snažno pasti ove godine zbog nestašice poluprovodnika, ali 2022. bi trebalo da donese oporavak, procenjuje nemačko udruženje proizvođača motornih vozila (VDIK).

U Nemačkoj bi ove godine zbog nestašice mikročipova i drugih delova trebalo da bude registrovano samo 2,6 miliona novih putničkih automobila, za 11 posto manje nego u 2020. godini, procenjuju u udruženju.

Broj registrovanih automobila biće manji za milion nego u jakoj, pretpandemijskoj 2019. godini, ističu.

Nade u oporavak su se izjalovile zbog problema u lancu snabdevanja, rekao je predsednik VDIK-a Reinhard Zirpel.

"Kupci su želeli da kupe više automobila nego što je industrija mogla da proizvede", rekao je Zirpel, pronalazeći glavnog krivca u kontinuiranoj nestašici poluprovodnika.

U sledećoj godini VDIK očekuje oporavak tržišta i registraciju oko tri miliona novih putničkih automobila, što bi predstavljalo povećanje od 15 posto. Upozoravaju, ipak, da će prognoza zavisiti od rešavanja problema poput zastoja u snabdevanju.

Za razliku od tržišta u celini, električni automobili i plug-in hibridi doživljavaju procvat, iako slabiji nego što se očekivalo, rekao je Zirpel. Ove godine bi u Nemačkoj prema procenama udruženja trebalo da bude registrovano 340.000 novih električnih automobila i 320.000 hibrida, a ukupna brojka bila bi veća za 70 posto nego u 2020.

Njihov tržišni udeo je još uvek mali i iznosi tek oko četvrtine, primećuju u VDIK-u, ali je gotovo dvostruko veći nego u 2020. godini. U 2022. njihov broj bi trebalo da naraste na oko 850.000, prognoziraju.

Izvor: Seebiz.eu / HINA

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 372Komentari