home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
HiPhi

Kineski proizvođač električnih automobila Human Horizon, vlasnik brenda HiPhi, optužio je Renault za kršenje prava na njihov registrovani zaštitni znak, s obzirom da je logotip Mobilizea, kompanije za usluge mobilnosti francuskog proizvođača, veoma sličan njihovom simbolu.

Kineska kompanija u svojoj pritužbi tvrdi da je velika sličnost između dva logotipa stvorila nesigurnost oko razvoja njene robne marke, što ju je prisililo da zaustavi evropske komercijalne planove širenja koji su već bili u toku.

Human Horizon sa sedištem u Yanchengu se ozbiljno pojavio u industriji u aprilu 2019. s prvim električnim vozilom pod nazivom HiPhi 1. Ovaj prototip je bio deo saradnje s Boschom čiji cilj je bio zajednički rad u razvoju usluga unutar i izvan vozila, pretvarajući ih u inteligentna rešenja za mobilnost, piše Revija HAK.

Direktor Renaulta Luca de Meo je na predstavljanju Renaulaution plana najavio stvaranje Mobilizea, koji je rođen kao novi poslovni subjekat koji će generisati vrednost od usluga mobilnosti i servisa energetskih podataka, u korist korisnika vozila, a koji će u sledećih 10 godina ostvariti više od 20% prihoda grupe. Logo ove firme se sastoji od slova “O” precrtanog linijom. Human Horizon je optužio francuskog proizvođača zbog kršenja registrovane robne marke prošle godine u nekoliko zemalja, tražeći od Renaulta da zaustavi svoje postupke. Objavljeni detalji pokazuju da je u avgustu 2018. registrovao ikonu HiPhi na nekoliko ključnih tržišta širom sveta, uključujući Evropsku uniju. Kompanija je ugradila ikonu u brojne proizvode i podnela zahtev za globalnu patentnu zaštitu.

Mobilize

Sa druge strane, Renault je u januaru 2021. godine podneo zahtjev za grafički zaštitni znak u Evropskoj uniji, kao i u Kini, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Norveškoj, Brazilu i Rusiji. Takođe ga je koristio na svom zvaničnom sajtu i na grafičkim prikazima svojih automobila. U oktobru 2021. Human Horizon je isposlovao privremenu zabranu od nemačkog suda koji je, nakon zahteva, zatražio od Renault Deutschland AG da obustavi korišćenje ovog logotipa u Nemačkoj. Trenutno je proces u rukama sudskih saslušanja različitih zemalja.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 1509Komentari