home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes menjač

Automatski menjači u putničkim automobilima prate autoindustriju više od veka, ali sada je čini se došao kraj manuelnog menjanja stepeni prenosa u vožnji. Naravno, u Sjedinjenim Državama mnogi vozači nisu nikada ni učili da voze automobile s ručnim menjačima, tamo su ovakvi mjenači ionako bili više izuzetak nego pravilo, jer automatski menjači su na njihovim modelima dominantni.

Kako piše Tportal.hr, jedan od vodećih proizvođača premium automobila, nemački Mercedes-Benz je u razgovoru s lokalnim novinama iz Štutgarta, gde se i nalazi sedište ovog giganta automobilske industrije, razgovarao o tome kakva je sudbina ručnih menjača u Mercedesovim putničkim automobilima.

Portparol Mercedes-Benza je za 'Stuttgarter Zeitung' i 'Stuttgarter Nachrichten' izjavio da već sledeće, 2023. godine, ručni menjači u njihovim novim modelima odlaze u istoriju. 'S povećanjem elektrifikacije, vidimo da se potražnja kupaca premešta prema komponentama električne mobilnosti, baterijama i (delimično) električnim pogonskim sistemima', rekao je portparol. U skladu s tim, Mercedes-Benz 'postepeno više ne bi nudio ručne menjače'.

Ovaj prelaz bi trebalo da se dogodi sledeće godine, ali iz kompanije nisu želeli tačno reći kada zbog konkurencije.

Zakoni tržišta i tehnološki potresi kojima je automobil podložan nalažu sledeće: ručni menjač u automobilima će nestati. Ručni menjač je decenijama imao čvrstu vezu s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, ali čak i pre nego što će klasični motori verovatno biti ukinuti 2035. godine, ovo je tehničko rešenje koje će prvo otići u istoriju.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Arhiva / Mercedesčitanja : 330Komentari