home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla fabrika

Tesline nove fabrike u Nemačkoj i Teksasu gube “milijarde dolara”, rekao je izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila Elon Musk, istakavši visoke troškove, skromnu proizvodnju i probleme u lancu nabavke.

Teslina gigafabrika u Gruenhajdeu u blizini Berlina, prvi je njegov pogon u Evropi, a fabrika u Ostinu je otvorena u aprilu ove godine, podseća Poslovni.hr.

Ti pogoni “trenutno gutaju puno novca”, rekao je Musk u intervjuu za klub obožaoca Teslinih automobila u Silicijumskoj dolini, ukazavši na visoke troškove, skromnu proizvodnju i probleme u lancima nabavke automobilske industrije.

Trenutno sam fokusiran na održavanje poslovanja da bi se radnicima isplaćivale plate i da kompanija ne bi bankrotirala, rekao je Musk.

Visoki troškovi pokretanja proizvodnje u novim fabrikama su uobičajena pojava, ali Tesla ima problema i u pogonu u Šangaju, zbog lockdowna koji je po Musku izazvao ogromne teškoće u proizvodnji.

Šef Tesle je nedavno najavio ukidanje radnih mesta, upozorivši u više navrata i da očekuje pad aktivnosti u svetskoj ekonomiji.

Tesla će u sledećim mesecima ukinuti tri do 3,5 posto radnih mesta, potvrdio je Musk u ponedeljak, dodavši da će ukinuti desetinu radnih mesta u odeljenjima projektovanja i razvoja. Kompanija je na početku godine zapošljavala nešto manje od 100 hiljada radnika.

Izvor: Poslovni.hr

Foto: Arhiva / Teslačitanja : 310Komentari