home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford svetla

Tehnologija Head-up ekrana omogućava vozačima da gledaju kroz vetrobransko staklo dok i dalje prate svoju brzinu, navigacijske raskrsnice i druge važne podatke. Ali Fordova najnovija verzija HUD tehnologije ne projektuje ključne informacije na deo stakla ispred vozača, već na put koji se proteže ispred njih.

Ford radi na novoj generaciji LED prednjih svetala koja mogu da daju uputstva i pokazuju ograničenja brzine projektujući ih na površinu puta, navodi Jutarnji.hr. Takođe se tvrdi da bi tehnologija mogla da se koristi za pomoć onima van automobila, poput pešaka, osvetljavanjem prelaza ili pomaganjem vozačima da zaobiđu bicikliste da bi osigurali da automobil ne prođe preblizu.

Ostale korisne informacije koje bi mogle da se emituju na put uključuju vremenske podatke, poput simbola snežne pahuljice kada bi putevi mogli da budu zaleđeni, podatke o saobraćaju i vodiče koji pomažu vozačima da procene da li je parking mesto dovoljno veliko pre nego što pokušaju da uguraju svoj automobil.

Ford svetla

“Ono što je počelo kao igranje sa svetlom projektora i praznim zidom moglo bi da podigne tehnologije rasvete na potpuno novi nivo. Vozač može da dobije važne  informacije a da ne skida pogled s puta", rekao je Lars Junker, predsednik odeljenja za softver u Ford Europe.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto i video: Fordčitanja : 290Komentari