home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Uputstva za krađu

Sve su glasnije inicijative kojima se od YouTubea zahteva da ukloni neprimerene videomaterijale na kojima su uputstva za lakšu krađu pojedinih modela korejskog proizvođača.

U trendu je TikTok izazov u kojem se pozivaju korisnici da probaju da ukradu pojedine automobile korejskog proizvođača. U pitanju su jeftiniji modeli proizvedeni nakon 2011. godine koji nemaju imobilizator, odnosno elektronsku blokadu motora.

Zbog tog izazova prošle godine je u nekim saveznim državama zabeležen drastičan rast krađa ovih vozila. Milvoki je bio prvi na udaru, pa je tako 66% od gotovo 10.500 ukradenih vozila bilo Kia ili Hyundai, piše Index.hr.

Kao deo napora, Nacionalna agencija za kriminal u osiguranju, Koalicija protiv prevare u osiguranju i Međunarodno udruženje specijalnih istražnih jedinica poslali su zajedničko pismo izvršnoj direktorki YouTubea Susan Wojcicki, tražeći da ukloni "how to" videozapise koji sadrže detaljna uputstva za krađa auta.

Nacionalna agencija za kriminal u osiguranju je objavila da u pojedinim delovima zemlje beleži rast broja krađa Hyundai i Kia automobila za do 936%. Los Anđeles beleži rast od 85%. Milvoki, odakle je trend krenuo, ima toliki rast krađa da su 66% od gotovo 10.500 ukradenih vozila bili Kia ili Hyundai.

Izvor: Index.hr

Screenshot: YouTubečitanja : 465Komentari