home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Nissan Mitsubishi

Renault i Nissan su objavili da će rebalansirati svoje kapitalne veze dok rade na nizu novih projekata.

Rukovodioci obe kompanije su se složili na sastanku operativnog odbora da izjednače svoja unakrsna učešća, a 6. februara će održati poseban događaj na kojem će predstaviti svoje planove. Dogovor podrazumeva da Renault tokom vremena smanji svoj udeo od 43 odsto u Nissanu na 15 odsto. Ovaj potez će izjednačiti učešća, s obzirom da Nissan trenutno poseduje 15 odsto učešća u Renaultu.

U vesti se navodi da je francuska vlada, kao najznačajniji akcionar Renaulta, pristala na reorganizaciju sve dok dva proizvođača automobila nastave da sarađuju na brojnim industrijskim projektima.

Početni planovi predviđaju da Renault, Nissan i Mitsubishi Motors krenu sa pet projekata. Jedan od ovih projekata se odnosi na komercijalna vozila, jedan će biti fokusiran na indijsko tržište, a još jedan će pokrenuti bližu saradnju u Latinskoj Americi. Bloomberg prenosi da je Renault predložio rad na 10 zajedničkih projekata.

Jačanje veza unutar Alijanse dolazi u posebnom trenutku u automobilskoj industriji, budući da većina proizvođača prelazi na električna vozila. Sem toga, bliže sarađuju sa drugim proizvođačima automobila, dobavljačima i tehnološkim firmama. Zato je važno da Renault i Nissan maksimalno iskoriste svoje sinergije.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 376Komentari