home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Tesla gama

Nekoliko nedelja nakon što su svoja radna mesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj, štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati širom Skandinavije.

Pritisku na Teslu, zbog odbijanja pregovaranja o pravima radnika - pridružili su se konačno i penzioni fondovi Norveške, Danske i Švedske.

Američki proizvođač automobila Tesla mora da poštuje radnička prava, uključujući sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje, objavio je norveški penzioni fond koji drži Tesline deonice.

Norveški fond spada među najveće berzanske investitore u svetu. Fondom upravlja Norges Bank Investment Management (NBIM) - sedmi najveći deoničar Tesle, s učešćem od 0,88 posto, vrednim oko 6,8 milijardi dolara, piše HRT.

Nešto ranije, danski penzioni fond je prodao vlasničke udele (deonice) u Tesli i to u vrednosti 68,9 miliona dolara. I grupa švedskih penzionih fondova je pozvala Teslu da potpiše ugovor sa sindikatom, ali za sada ne nameravaju da prodaju njegove deonice.

Ova saopštenja penzionih fondova su usledila nakon talasa radničkog nezadovoljstva u skandinavskim zemljama. Mehaničari okupljeni u švedskom sindikatu IF Metall su stupili u štrajk 27. oktobra, odbijajući da servisiraju Tesline automobile budući da kompanija ne prihvata kolektivno pregovaranje.

Njima su se priključili i sindikati lučkih radnika, električara, čistača i poštanskih službenika, koji su kompaniji prestali da isporućuju poštu i registarske tablice za nove automobile. Sindikate je poduprlo i pravosuđe. Švedski sud je odbio zahtev Tesle da se okonča blokada dostave pošte i registarskih tablica, do konačne presude.

Solidarnost tu ne prestaje, pa će najveći sindikat u norveškom privatnom sektoru od kraja meseca blokirati tranzit Teslinih automobila prema švedskom tržištu.

I finski sindikat radnika u sektoru prevoza AKT blokiraće od 20. decembra pretovar Teslinih vozila namenjenih švedskom tržištu u svim domaćim lukama. Solidarnost lučkih radinika će onemogućiti Tesli isporuku automobila na švedsko tržište, piše Reuters.

Skandinavske zemlje predstavljaju ključna tržišta za Teslu, kompaniju koja vodi politiku nepristajanja na kolektivno pregovaranje. Iz Tesle su poručili da "njihovi zaposleni imaju jednako dobre ili bolje uslove od onih koje zahteva švedski sindikat IF Metall".

Ilon Mask je prošle nedelje izjavio: 'Ne slažem se s idejom sindikata, ne sviđa mi se stvaranje odnosa gospodar-seljak.'

Norveška je prošle godine bila Teslino četvrto najveće tržište po broju prodatih novih automobila. Švedska je bila peto, a Teslin Model Y je bio najprodavaniji automobil u Švedskoj ove godine.

Izvor: Seebiz.eu / HRT

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Teslačitanja : 3774Komentari