home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Lopov

Današnji kradljivci automobilia značajno se razlikuju od onih koji su bili aktivni pre deset ili petnaest godina. Najnoviji primer pokazuje koliko je profesionalnim kradljivcima potrebno vremena da ukradu jedan moderan automobil.

Novi modeli automobila opremljeni su mnogobrojnim elektronskim sistemima. Nažalost, i kradljivci prate trendove i prate razvoj modernih sistema u automobilima. Koliko su oni danas vešti, pokazuje nam i najnoviji primer: Danny Talbot je sada već bivši vlasnik Mercedes-Benz C-Klase.

On je prošlog četvrtka na svoj Facebook profil objavio video snimak, na kojem možemo videti kako su mu lopovi ukrali automobil za samo 23 sekunde, a da pri tom nisu oštetili ni prozore ni bravu automobila. Oni su koristili uređaj pod nazivom "Relay Attack Unit", koji služi da se produži signal koji se emituje između vozila i ključa. Nažalost, Danny je ključ ostavio blizu ulaznih vrata svog doma, što je značajno olakšalo ovu kriminalnu akciju.

U akciji su učestvovala dva čoveka i isti broj uređaja. Prvi je povukao kvaku automobila, automobil je odmah emitovao signal i "tražio" ključ, koji je u tom momentu predaleko za otvaranje vrata. Međutim prvi uređaj snima signal i prenosi ga na drugo uređaj koji prenosi signal automobila do ključa. Tako automobil "misli" da je ključ u dometu i otključava vrata i aktivira sistem za paljenje automobila. Oni su seli u automobil i odvezli se. Naravno, kasnije je automobil prepoznao da ključ nije u dometu, ali sistem ne isključuje motor, tako da su lopovi bez problema otišli na željenu destinaciju. Prema dostupnim informacija, Danny je i dalje bez svog automobila. Lopovi su uspeli i da ugase uređaj za praćenje, tako da aplikacija pokazuje da je automobil i dalje ispred kuće.

Izvor: Automagazin.rsčitanja : 1831Komentari