home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polymaker

Prvi 3D printovani automobil za mase kineske kompanije Polymaker i italijanskog proizvođača električnih sistema XEV će uskoro debitovati na auto salonu u Pekingu, a u prodaju bi trebalo da krene sledeće godine.

Ovaj električni automobilčić veličine Smarta Fortwo je gotovo u celosti napravljen tehnologijom 3D printovanja. To znači da su komponente, s izuzetkom šasije, stakala i guma napravljene nanošenjem strukture sloj po sloj.

Za razliku od konvencionalnih metoda izrade komponenti, 3D printovanje rezultira drastično nižim volumenom otpada. Takođe je potrebno i značajno manje plastičnih delova za proizvodnju automobila, pa je njihov broj sveden s prosečnih 2.000 na svega 57!

Rezultat je i niža masa konačnog proizvoda. Prototipni električni automobil ima težinu od samo 450 kilograma, a sposoban je da prevali do 150 km s jednim punjenjem i da postigne brzinu od 70 km/h.

Prvi čovek Polymakera, Xiaofan Luo veruje da je 3D printovanje budućnost automobilske industrije jer smanjuje troškove proizvodnje, a drastično smanjuje i štetan uticaj na okolinu.

Najveći problem za sada ostaje relativno spor proces izrade 3D printovanih automobila. Za izradu prototipa su bila potrebna tri dana, a Luo veruje da će zahuktavanjem serijske proizvodnje na jednoj proizvodnoj traci biti moguće proizvesti do 500 automobila godišnje.

Očekivana cena ovog isprintovanog gradskog automobila bi trebalo da iznosi oko 8.000 evra.

Automobil bi na kineskom tržištu trebalo da se nađe krajem sledeće godine.

Izvor: Tportal.hrčitanja : 421Komentari