home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Od 5. do 8. januara 2017. Bosch će na sajmu CES 2017 u Las Vegasu pokazati kako povezivost predmete pretvara u partnere, saputnike i pomoćnike. Svetski dobavljač tehnologija i usluga će na ovom sajmu predstaviti brojna inovativna rešenja.

Kako će izgledati vožnja u budućnosti? Bosch će na sajmu CES 2017 predstaviti svoju viziju uz novi koncept automobil. Uz kuću i kancelariju automobil će se zahvaljujući povezivosti pretvoriti u treći životni prostor. Uz pomoć personalizovane komunikacije između automobila i vozača i u budućnosti će moći sigurno da se upravlja sve većom efikasnošću i sveobuhvatnim uslugama.

Osim toga, automatizovana vožnja će vozačima uskoro ostaviti više vremena da se posvete drugim zadacima. Primera radi, vozači i putnici će moći vreme koje provode u automobilu da iskoriste za slanje e-pošte ili zabavu uz muziku i video zapise koji se prenose streamingom.

U novom koncept automobilu Bosch će predstaviti velik broj inovacija, uključujući:

- Prepoznavanje lica i inteligentnu personalizaciju: Kamera za nadzor vozača omogućava brzo prepoznavanje lica i personalizaciju od trenutka kada vozač sedne u automobil. Primera radi, automobil podešava upravljač, retrovizore, unutrašnju temperaturu i radio stanicu u skladu s ličnim izborom vozača. Detekcija pospanosti vozača za vreme vožnje pomaže u poboljšanju bezbednosti. Ako postoji rizik da vozač zaspi, automobil izdaje upozorenje i pomaže u sprečavanju opasnih situacija. 

- Haptičku povratnu informaciju uz neoSense: Zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir s haptičkom povratnom informacijom, tipke koji se pojavljuju na ekranu izgledaju kao prave. U mnogim slučajevima to omogućava rukovanje sistemom infozabave bez gledanja. Vozači tako mogu da gledaju put, što poboljšava bezbednost. Ova tehnologija je nagrađena Nagradom za inovacije na sajmu CES 2016. pa su preduzeti veliki koraci prema serijskoj proizvodnji. 

- Kristalno jasan ekran zahvaljujući OLED diodi: S konceptnim vozilom u kokpit automobila prvi put su integrisani OLED (dioda koja emituje organsko svetlo) ekrani. Oni omogućavaju kristalno jasan prikaz.

- Digitalne spoljašnje retrovizore, od sada i u automobilu: Sistem retrovizorske kamere je rešenje bazirano na kameri koje zamenjuje oba spoljašnja retrovizora. Video senzori mogu da se integrišu u unutrašnjost vozila, a slike se prikazuju na ekranima u blizini A-stubova na desnoj i levoj strani automobila. Dalje, digitalna tehnologija omogućava situacijski uslovljen prikaz. Kada je automobil na autoputu pregled je pretežno usmeren iza automobila. Za razliku od toga, veća preglednost tokom gradske vožnje pomaže u poboljšanju bezbednosti. Dobar kontrast poboljšava preglednost tokom noćne vožnje.

- Komunikaciju između automobila i vozača: Interfejs čovek-mašina (HMI) u budućnosti će imati sve važniju ulogu, posebno kada je u pitanju automatizovana vožnja. Primera radi, interfejs obaveštava vozača da li je na određenoj ruti moguća automatizovana vožnja. Da bi odgovornost vožnje prepustio automobilu vozač mora nekoliko sekundi da istovremeno drži pritisnutim dve tipke na volanu. Tokom automatizovane vožnje interfejs čovek-mašina vozaču će prikazivati šta su otkrili senzori automobila za okolinu i koliko je vremena preostalo dok vozač ne bude morao ponovo da preuzme vožnju.

- Komunikaciju između automobila i doma: Uz automatizovanu vožnju vozači na raspolaganju imaju veći broj funkcija infozabave putem centralnog ekrana vozila nego kada sami voze. Zahvaljujući internet vezi vozači će moći da pregledaju dogovorene sastanke ili da planiraju odlaske u kupovinu. Boscheva aplikacija za pametni dom vozačima takođe omogućava da rukuju tendama u domu, provere šta se dešava oko kuće ili provere da li ima dovoljno hrane u frižideru. Jednim dodirom tipke aplikacija može preneti popis za kupovini službi za dostavu. 

- Komunikaciju između automobila i bicikla: Zahvaljujući komunikaciji između vozila automobili budućnosti će znati za druge učesnike u saobračaju mnogo pre nego što se oni nađu u vidokrugu. U drumskom saobraćaju je posebno lako prevideti bicikle jer ih zaklanjaju autobusi ili kamioni. Na sajmu CES Bosch će predstaviti komunikacijsku vezu između novog koncept automobila i bicikla. Zahvaljujući njoj, vozila mogu neprekidno da razmenjuju informacije o lokaciji i smeru vožnje. Time se smanjuje rizik od sudara.

- Boscheva integrisana rešenja za plaćanje: Bosch je razvio rešenje ePayment koje nudi nove usluge putem ekosistema interneta stvari, uključujući standardizovanu funkciju plaćanja. Da bi se to omogućilo, već su potpisani potrebni ugovori s mnogim sistemima plaćanja, uključujući PayPal.

Komunikacija između automobila i radionice: Na sajmu CES 2017 Bosch će pokazati kako povezana radionica radi u interakciji s uslugama koje se nude na internetu i aplikacijama za proširenu stvarnost. U budućnosti će vozači i rukovodioci radionica moći jednostavnije da planiraju posete radionici, a to će poboljšati radne procese koji su povezani s uslugom.

Nadogradiva usluga hitnog poziva za automobil: Bosch će na sajmu CES predstaviti Retrofit eCall, nadogradivi adapter za uslugu hitnog poziva eCall. Može jednostavno da se postavi direktno u upaljač i nudi brojne pogodnosti: Senzor ubrzanja prepoznaje sudar i uspostavlja hitni poziv. Putem aplikacije za pametni telefon prenose se informacije o detaljima, poput položaja vozila. Analizira se i težina udara i automatski se preduzimaju odgovarajuće mere. Ako je sudar umereno težak, upravljački centar zove vozača kako bi razgovarao direktno s njim i utvrdio da li je potrebno servisno vozilo ili vozilo hitne pomoći. Ako se vozač ne javi, odmah se obaveštava hitna služba.

Ažuriranje osnovnog programa (firmvera) „putem zraka” (FOTA): Povezane funkcije i posebno visoko automatizovana vožnja zahtevaju pouzdan rad tokom celog veka trajanja vozila. To zahteva ažuriranje softvera koja se mogu izvršiti putem oblaka. Bosch nudi odgovarajuće komunikacijske upravljačke jedinice i centralni kompjuter za povezivanje dok ETAS i ESCRYPT (oba članovi grupe Bosch) pružaju potrebne tehnologije prenosa i kriptovanja. To garantuje funkcionalnu bezbednost i bezbednost podataka.

Izvor: PR Bosch / Automania.20minuta.hrčitanja : 1125Komentari