home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Model 3 Hyper Hybrid

Tesla s benzincem? Da, i to postoji. Iako su Tesle inače isključivo električne, Frank Obrist, inženjer iz austrijske firme Obrist Powertrain odlučio je da Teslu Model 3 pretvori u hibrid, prenosi Jutarnji.hr.

Da, uz elektro motor sada je ugrađen i benzinac! Doduše, brojke i nisu spektakularne. Naime, prvo što je napravio – serijsku bateriju od 50 kWh zamenio je manjom od 17,3 kWh, čime je uštedeo oko 380 kg. Ipak, time je ukupni kapacitet smanjen za gotovo 2/3. Zatim je usledila ugradnja dvocilindarskog motora od 54 KS, koji se zapravo koristi kao generator. Naime, svaki put kada vozilo vozi preko 64 km/h generator puni bateriju. Pritom je i izuzetno efikasan, budući da troši tek 1,9 litara na 100 kilometara.

Obrist je pokazao da se uz jedan motor može značajno povećati „ležernost” vozača (iako to znači da više ne mogu reći da voze u potpunosti električni model). Kao glavnu ciljanu grupu navodi ljude koji imaju ograničen pristup punjačima – primera radi svi oni koji žive u stambenim blokovima oko kojih nema punjača, pa ne mogu da napune svoje limene ljubimce „u dvorištu ili garaži preko noći”. Iako je možda reč o „svetogrđu” ako pitate zaljubljenike u Tesle, u kompaniji Obrist Powertrain ističu da su već u pregovorima s nekim od proizvođača, a svoju tehnologiju će plasirati na tržište do 2023. godine. 

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: TheTeslaLife Twitterčitanja : 338Komentari