home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kubota X Tractor

1 Feb 2020 - 19:42 Concept cars Link
Kubota X Tractor

Da li nam se približava „sudnji dan“ iz kultnog Terminatora ili se ovde radi o dobronamernoj mašini koja samo želi da bude korisna i da nam pomogne? Kubota je japanski proizvođač traktora sa tradicijom od 130 godina a povodom te godišnjice odlučili su da predstave potpuno robotizovani i autonomni električni traktor jednostavnog imena X Tractor.

Kako prenosi portal Vozim.hr, radi se o konceptu koji je opremljen veštačkom inteligencijom i električnim pogonom sa motorima smeštenim unutar točkova i gusenica. Kao izvor energije koristi litijum-jonske baterije te solarnu energiju iz sunca. Kubota tvrdi da su oni jedni od prvih kompanija koje uvode ovako naprednu tehnologiju u poljoprivredu.

Kubota X Tractor

Koristeći veštačku inteligenciju i tehnologiju za autonomna vozila, Kubota želi da doskoči problemima savremenih poljoprivrednika kao što su manjak radne snage i što niži operativni troškovi. Samovozni traktor se čini kao odlično rešenje ovih problema, bar u teoriji.

Oni upućeniji u funkcionisanje i način rada električnih vozila, skeptični su prema primeni električnog pogonskog sistema u poljoprivredne svrhe. Zna se da električna vozila pate od ograničenog dometa s jednim punjenjem baterija. Kada smo već kod baterija, treba pomenuti da one slabo podnose dugotrajna i kontinuirana naprezanja motora koji iz njih crpi energiju

Zahtevi poljoprivrede su takvi da traktori moraju da budu u višesatnom radu pod velikim opterećenjem, barem kada se radi o oranju zemlje što im je svakako jedna od glavnih primena. Prema tvrdnjama Kubote, X Tractor koncept se može samostalno prilagođavati terenu po kome vozi. Ukoliko se pojavi opasnost od prevrtanja, pametni traktor će se sam spustiti time spuštajući i težište. Motori unutar pogonskih točkova mu obezbeđuju bolju upravljivost na zahtevnom terenu.

Izvor: Vozim.hr

Foto: Kubotačitanja : 992Komentari