home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche 911 HLS

Porsche 911 je verovatno najpoznatiji sportski automobil ikada. Sa motorom pozadi, prepoznatljivom linijom karoserije i odličnim vozačkim performansama osvaja brojne vozače već više od 55 godina.

S obzirom na toliko veliku popularnost i dugu istoriju, nije ni čudo da su se brojni dizajneri okušali s posebnim verzijama 911-ice, ali postoji jedna zaboravljena Porscheova verzija za koju u stvari retko ko zna – 911 HLS.

Kako piše portal Vozim.hr, Porsche je u samim počecima proizvodnje ovog modela želeo da napravi jednu trkačku verziju 911-ice, a ona bi bila posebna po tome što bi se u unutrašnjost ulazilo pomoću jednih velikih vrata spojenih s krovom. U stvari, ista onakva „vrata“ kakva su se nekada koristila na starim trkačkim automobilima za Le Man.

Porsche 911 HLS

S obzirom na to da je za takav projekat potrebno napraviti brojna inovativna rešenja, Porsche je odlučio da taj posao prepusti najtalentovanijim studentima sa Univerziteta u Ahenu. Naravno, svaki student bi bio oduševljen da radi za Porsche pa su ovu ponudu velikodušno prihvatili.

Celi projekat je počeo 1966. godine, odnosno dve godine nakon predstavljanja prve 911-ice, a tada se još nije ni znalo kolika će ikona postati ovaj model. Studentski tim je marljivo počeo da radi na minijaturnoj verziji kako bi otprilike znali kako treba da izgleda novi automobil i da bi zatim ista rešenja primenili za pravu verziju. Karoserija je konstruisana od aluminijuma kako bi se smanjila masa, a korišćeni su i brojni dodaci koji su u ta vremena bili veoma popularni. Ali kada je tzv. 911 HLS konačno završen, svi su shvatili da nema previše sličnosti s originalnim sportskim automobilom.

Bilo je i očekivano da se Porscheovim dizajnerima ovaj automobil neće svideti pa je i ostao takav odnos prema tom primerku. Čini se kao da je automobil bukvalno sakriven u neku šumu i čak pet decenija niko nije pomislio na njega. Ali 2014. godine poznati nemački stručnjak Manfred Hering se setio ovog automobila i odlučio da ga pronađe. Tada je za časopis Classic Driver rekao da HLS možda pre nije imao nikakvu vrednost za Porsche, ali nakon ovakve istorije 911-ica, ovo bi mogao da bude jedan od najvrednijih pronalazaka.

Porsche 911 HLS

Hering je, nakon što ga je konačno pronašao, gotovo tri godine pregovarao s tadašnjim vlasnikom za kupovinu 911-ice HLS, a onda i kupio. Još uvek nema novosti šta se u međuvremenu dogodilo s automobilom, ali Hering je sam istakao da planira savršenu restauraciju.

Izvor: Vozim.hr

Foto: Porschečitanja : 3694Komentari