home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW M3 Touring E46

BMW M Power priča traje već 34 godine pri čemu su se Bavarci uvek držali proverenog recepta po pitanju modela. BMW Motorsport kao prethodnik M odeljenja je pritom uvek bio neverovatno rigorozan u primeni "nerazređene" trkačke tehnologije u civilnim modelima s logikom da se ne može M "trpati" u bilo koji oblik karoserije (za razliku od danas kad M oznake nose i SUV modeli od dve tone, ali to je jedna potpuno druga tema).

Tako su u njihovim fiokama često ostajali projekti koji nikad nisu zaživeli poput modela M8 E31 ili BMW-a M5 Cabriolet E34. Međutim, pomalo je već zaboravljeno da je jedan od takvih projekata M odeljenja bio i M3 Touring E46, a tačno pre 20 godina, dakle 2000. je napravljen tek jedan primerak.

BMW M3 Touring Concept je i iz današnje perspektive veoma intrigantan model koji je poslužio kao "laboratorija" u potpunosti za kućne potrebe M odeljenja. Uglavnom, ovaj model je omogućio inženjerima da čisto s tehničkog aspekta ispitaju da li u jednom karavanu srednje klase može da funkcioniše M magija.

BMW M3 Touring E46

S vrlo malo dodatnih zahvata i troškova čuveni atmosferski 3,2 litarski redni "šestak" od 343 KS i 365 Nm je mogao da se integriše u karavanski model. Jedino što je bilo potrebno da se napravi jeste karoserijski okvir s izvučenim lukovima zadnjih točkova kao kod coupe verzije, ali bez potrebe za korišćenjem novih i skupih alata ili prilagođavanja proizvodne trake.

BMW M3 Touring E46

Nakon toga, sve bi ostalo na dodavanju specifičnih M detalja s dvovratne verzije i prerade zadnjeg branika kako bi primio četiri izduvne cevi.

Međutim, za razliku od modela M5 koji je doživeo čak dve Touring verzije, maloserijsku kao E34 te nešto masovniju kao E60 generacije, M3 E46 nikad nije zaživeo kao karavan i projekat je spakovan u fioku.

Da je bilo drugačije, verujemo da bi to bio jedan od najzanimljivijih sportskih karavana ikad napravljenih a Audi RS4 Avant model bi dobio lepu konkurenciju.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: BMWčitanja : 3340Komentari