home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche 550one

Dugo se o tome govorkalo po kuloarima, ali je sada i potvrđeno: nekadašnji veliki šef VW-a Ferdinand Piëch je krajem 2000-ih naložio tadašnjem šefu Volkswagenovog dizajna Walteru De Silvi da dizajnira modernu interpretaciju Porschea 550 Spyder "Little Bastard", model u kakvom je poginuo legendarni glumac James Dean (Džejms Din), a sada prvi put imamo priliku da ga vidimo.

Legendarni dizajner je naime fotografije automobila objavio na Instagramu, prenosi Jutarnji.hr.

"Porsche 550one "The Little Bastard" 2008. Design by Walter De Silva, Peter Wauda, Christian Felske, Romi Rost. Projekat je želeo Prof. Dr. Ing. Ferdinand Piëch, a ovo je prvo javno prikazivanje", kaže se u saopštenju dizajnera na Instagramu.

Porsche 550one

Piëch je bio poznat po tome da je svoje planove, koliko god se činili nemogućim uvek ostvario (luksuzna limuzina VW Phaeton, SUV-ovi Porsche Cayenne, VW Touareg...) pa se i De Silva bacio na posao kreiranja manjeg roadstera s linijama karoserije nadahnutim, ali ne i kopiranim s originalnog 550 Spydera.

Porsche 550one

Taj Porsche je postao deo popularne kulture jer je u njemu u blizini mestašca Salinas u Kaliforniji 30. septembra 1955. godine vozeći na trku skončao čuveni glumac James Dean. Mladi Donald Turnupseed u Fordovom karavanu nije zbog sunca video da iz suprotnog smera dolazi srebrni niski Porsche jer je bio zaslepljen te je počeo da skreće ulevo na sporedan put pa je došlo do sudara. "The Little Bastard" nikad nije popravljen, a Deanov suvozač Rolf Wütherich, fabrički mehaničar Porschea je preživeo s teškim telesnim povredama.

Američki glumac koji je poginuo sa samo 24 godine i koji je iza sebe već imao dva velika filma (Istočno od raja i Buntovnik bez razloga) te snimao treći - "Div", bio je simbol buntovne mladosti pedesetih godina 20. veka za kojim su milioni tinejdžerki plakale na svojim jastucima. Naravno, te godine su bile važne i za Porscheove rane godine u SAD pa i ne čudi da je Piëch razmišljao o tome da bi bilo dobro da jedan takav kultni istorijski model dobije modernu interpretaciju.

Piëch je preminuo 2019. godine, a De Silva je sada pred penzijom otkrio fotografije Porschea 550one koncepta iz 2008. godine. O autu se osim ovih fotografija ne zna baš ništa, ali očigledno je da bi se u gami modela pozicionirao kao još sportskiji Boxter koji ima takođe centralno smešten motor uparen s ručnim menjačem.

Međutim, došla su nova vremena pa su u Porscheu svi pažnju usmerili prema SUV-u Macanu jer se radilo o rastućem segmentu, dok je 550one zauvek ostao koncept nikad prikazan javnosti i o kome se više nije govorilo. Sve do sada...

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Walter De Silva Instagramčitanja : 1769Komentari