home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

GAC ERA Concept

19 Nov 2023 - 12:30 Concept cars Link
GAC ERA Concept

Kineski GAC na sajmu automobila u Guangdžouu privlači pažnju novim koncept vozilom ERA, kojim pokazuje svoju viziju za budućnost, elegantnog oblika i opremljenog pogonskim sklopom FCEV.

GAC ERA Concept

U vezi dimenzija, GAC ERA Concept je automobil dugačak 5413 mm i sa međuosovinskim rastojanjem od 3132 mm.

GAC ERA Concept

Njegov stajling je zajednički rad globalnih dizajnerskih timova GAC-a, uključujući njegove filijale u Los Anđelesu i Milanu. Eksterijer karakterišu jednostavne linije, koje kombinuju uspravno robusno lice sa aerodinamičnom linijom krova koja vodi do repa u fastback stilu.

GAC ERA Concept

LED traka pune širine na prednjem delu uključuje farove, senzore i kamere, postavljene iznad madke u boji karoserije. Profil ima takozvana samoubilačka vrata i aerodinamično oblikovane bočne pragove, dok aluminijumski felne velikog prečnika doprinose klirensu od 244 mm.

GAC ističe da su aero komponente napravljene od održivih materijala, uključujući recikliranu plastiku iz mora i materijale na bazi morskih algi.

Unutrašnjost je dizajnirana da ponudi iskustvo dnevne sobe, sa rotirajućim sedištima napred i centralnom konzolom koja se pretvara u sto. Zadnja sedišta imaju preklopna proširenja koja mogu da služe kao nasloni za noge ili nude dodatno sedište za više ljudi, plus centralni naslon za ruke koji se rasklapa u sto za čaj.

GAC ERA Concept

Kabina je prekrivena ljubičastim presvlakama, u kombinaciji sa teksturom u stilu belog drveta. Tu je i veliki displej u Mercedesovom stilu, sa manjim ekranom postavljenim bliže vozaču i tasterima osetljivim na dodir na volanu.

GAC ERA Concept

SUV je baziran na GAC-ovoj „multi-energetskoj“ arhitekturi, ali za razliku od većine koncepata, on nije električno vozilo na baterije. Umesto toga, koristi tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija (FCEV) sa dva pozadi postavljena elektromotora koji proizvode kombinovanu snagu od 403 kW/548 KS.

Prema kineskom proizvođaču automobila, domet vožnje sa nultom emisijom je 800 km.

GAC ERA je nastavak ranijih koncepata, uključujući potpuno električnu limuzinu TIME iz 2021. godine, minivan SPACE na vodonik iz 2022. i potpuno električni autonomni kamper za sve terene Van Life iz 2023. Kao i kod prethodnih koncepata, ne očekuje se da će se direktno razviti u serijsku ponudu, ali su velike šanse da će neke od njegovih karakteristika biti ugrađene u buduće modele.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 391Komentari