home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : dnevni list Blic (www.blic.co.yu)

KRAGUJEVAC - U kragujevačkoj fabrici automobila roboti su juče sastavili prvu karoseriju srpskog „punta“, to jest „zastave 10“. Nove linije, u koje je uloženo 14,7 miliona evra, do kraja meseca će proizvesti prvu probnu seriju od 96 ovih automobila.
Kako je za „Blic“ izjavio Zoran Bogdanović, direktor „Zastave auto“, u julu će se proizvodnja ovog modela povećati na 192, dok će već u avgustu sa nove montažne trake sići 400 „desetki“. Na ovom poslu, koji označava novi početak domaće automobilske industrije, biće angažovano 240 najboljih radnika iz sadašnje fabrike automobila. Iz Italije su vozovima već dopremljeni delovi za montažu 400 automobila. Preuzimanje montaže „punta“ se pokazalo kao pun pogodak, jer je „taj automobil i dalje tražen u Evropi, pa je „Fijat“ njegovu proizvodnju, koja je trebalo da se obustavi 2006. godine, produžio do 2010. godine“.
- U opremu za sklapanje karoserije smo uložili četiri miliona evra. Deo je iz „Fijata“, koji je potpuno obnovljen i repariran, dok je glavna linija potpuno nova, iz italijanske firme „Komau“, i potpuno robotizovana. Reč je o najmodernijoj tehnologiji, kakvu koristi i „Mercedes“. Svakih pet minuta će iz „Zastave“ izlaziti po jedan domaći „punto“ - kaže Bogdanović. Da će kvalitet domaćeg „punta“ biti besprekoran garantuje i oprema kupljena od nemačkog „Cajsa“, koju u jugoistočnoj Evropi nema niko. Ona će, kako kažu inženjeri iz „Zastave“, digitalnom tehnologijom meriti dimenzije i geometriju svih sklopova, i ukazivati na sitnije greške. Uz to, montirana je i američka mašina za kontrolisanje točkova, farova, elektronike i voznih karakteristika automobila, koja ima deset kamera i lasera. Do sada je 80 firmi iz Srbije pokazalo interesovanje da prave delove za domaći „punto“. U isto vreme, hrvatski preduzetnici su sami došli u „Zastavu“ i već su na pragu saradnje. Pre svega, nekadašnja „Jugoplastika“, danas „Plastik“ iz Solina će raditi instrument-table, spojlere, branike, krov i bočne stranice za „zastavu 10“. Tu je i „Munja“ iz Zagreba koja će isporučivati akumulatore, dok je izvesno da će „Lipik“ praviti sva stakla. Domaći proizvođači koji će raditi u ovom poslu su, za sada, „Poliester“ iz Priboja.
- Sa „Fijatom“ pregovaramo o proširenju tržišta na kome ćemo prodavati naša vozila. Do sada je dogovoreno da pokrivamo Hrvatsku, Bosnu, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju i Albaniju. U Srbiji ne može da se proda više od 6.000 „zastava 10“ godišnje, a na našoj liniji može da se napravi mesečno 800 tih vozila. Ako dobijemo dozvolu da prodajemo „punto“ i van regiona, pravićemo i 20.000 ovih vozila godišnje. Cena „zastave 10“ je, u osnovnom modelu, 7.749 evra sa PDV-om. Najskuplji model, sa svom dodatnom opremom, uz putni računar, klima-uređaj, branicima u bojama vozila, i drugim pikanterijama košta 9.624 evra.

autor : Nebojša Radišić, foto : Blicčitanja : 1314Komentari

Autor AccerbNet 30 Mar 2008, 00:43