home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki "Krajsler" je saopštio da je okončao saradnju u zajedničkom preduzeću za izradu motora sa kompanijama "Micubiši" i "Hjundaji", nakon ugovora o saradnji sa italijanskim "Fijatom" koji je nedavno postignut u okviru plana izlaska iz krize.

"Krajsler", kojim sada rukovodi "Fijat", objavio je da je kupio akcije japanskog i južnokorejskog proizvođača automobila u zajedničkoj kompaniji "Global endžin menjufakčering", u Mičigenu.
Američki gigantski proizvođač vozila nije naveo koliko je novca izdvojio za tu transakciju, koja je okončana 31. avgusta.
Fabrika u Mičigenu osnovana je 2002. godine kao zajedničko preduzeće tri komapnje u kome su se izrađivali motori sa četiri cilindra za "Krajslerove" automobile.
Sada "Krajsler" preuzima potpunu kontrolu nad zajedničkom firmom i očekuje da razvije motore koristeći "Fijatovu" tehnologiju.
"Fijat poseduje 20 odsto akcija "Krajslera" koji je počeo da posluje kao novo preduzeće u junu nakon što je u aprilu podneo zahtev za sudsku zaštitu od bankrota.
U avgustu, "Krajsler" je postigao dogovor sa "Nisanom" o okončanju sporazuma o uzajamnoj proizvodnji vozila, podseća japanska agencija Kjodo.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Chryslerčitanja : 2048Komentari