home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Pressonline.rs  

U prva četiri meseca 2010. prodaja novih vozila mnogo veća nego u istom periodu prošle godine, najviše se prodaju „punto", „škoda" i „dačija"

Prodaja automobila u Srbiji u prva četiri meseca 2010. povećana je za čak 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci zvaničnih distributera. Prodavci tvrde da je tome najviše doprineo kragujevački „punto", koji se pod povoljnim uslovima na našem tržištu pojavio prošlog maja. Zanimljivo je da uprkos ekonomskoj krizi kupci automobile najčešće plaćaju kešom.

Generalni direktor „Delte automoto" Rajko Mandić kaže da je na domaćem tržištu u 2010. godini zabeležen rast prodaje automobila, kako uvoznih tako i domaće proizvodnje.

- Prodato je oko 40 odsto vozila više u odnosu na isti period 2009. godine. Ovakav rezultat prodaje postignut je zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije za kupovinu kragujevačkog „punta" - kaže za Press Mandić.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i značajan rast interesovanja za „BMW" i „mini" vozila, koja uvozi „Delta automoto".

- Takođe, dobre prodajne rezultate očekujemo i sa „Hondinim" programom, budući da je Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja odobrilo subvencije za kupovinu hibridnih automobila - ističe Mandić.

Generalni direktor kompanije „Reno Nisan Srbija" Milan Belin kaže da je prodaja „dačije" porasla, dok je u blagom padu prodaja „renoa".

- U prva četiri meseca ove godine prodali smo 1.188 „dačija", a u istom periodu prošle godine 889 kola. Početkom 2009. prodato je 590 „renoa", dok je ove godine ta cifra nešto manja - 569 kola. Odlično se prodaje „dačija sandero", koju su kupci prepoznali kao dopadljiv auto sa dobrom cenom. Dobroj prodaji doprinose i povoljne cene, a smanjena je i carina sa 10 na 7,5 odsto za vozila iz EU. I banke su zaslužne za to, jer su ponudile povoljnije kredite - ističe za Press Belin.

Kupovina za keš

On kaže da građani kola najčešće kupuju kešom i navodi da su u prva četiri meseca 2010. u Srbiji prodata ukupno 14.023 automobila, dok je prošle godine taj broj bio 10.660. U 2009. godini kod nas je na tržištu prodato ukupno 45.500 vozila.

Slobodan Spasojević, direktor prodaje u „Auto Čačku", koji je generalni uvoznik „škode", ističe da su oni u prvih pet meseci ove godine prodali 1.250 automobila, a u istom periodu 2009. - 950 vozila.

- Zabeležili smo prilično dobar rezultat, prodaja nam je porasla za 30 odsto. Vozila su prilično jeftina, a labaviji su i uslovi koje nude lizing kuće. Takođe, interesovanje kompanija koje žele da nabave vozila poraslo je u ovoj godini - naglašava za Press Spasojević.

Jagma za „puntom"

Kada je o „puntu" reč, od početka godine se u proseku prodavalo oko 1.200 ovih vozila mesečno, plus oko 700 automobila za izvoz.

- Prošle godine kupljeno je 18.000 „punta". Najviše se prodaje „punto klasik", čija je početna cena 6.999 evra, po sistemu „staro za novo" - kažu za Press u „Fijat automobilima Srbija".

I „opel" se bolje prodaje, pa je ubeležio rast za 13 procenata.

- Većina sajamskih akcija aktuelna je i dalje. Od početka godine prodato je 866 vozila - tvrdi PR „Opela" Irena Gvozdenović.

Ona ocenjuje da je na domaćem tržištu uočljiv porast prodaje jeftinijih automobila čija je cena oko 10.000 evra.

Vlada forsira „Fijat"

- Kriza je uticala na poremećaj na tržištu automobila. Pored toga, politika naše vlade i položaj koji je ustupljen „Fijatu" samo su neki od parametara koji su uticali na nepovoljnu klimu koja je stvorena. „Folksvagen" je pogođen ovakvim stanjem i trudimo se da svoje poslovanje što više prilagodimo. Za prva četiri meseca 2009. broj isporuka nam je bio 821, a u istom periodu ove godine 513 vozila. I dalje su „polo" i „golf" najprodavaniji modeli. I još uvek se vozila kupuju, uglavnom na lizing - kaže Andrijana Đikanović iz marketinga „Folksvagena".

Autor : N. Sekulićčitanja : 2472Komentari

ma jes kako da no!

Autor Nedjo 02 Jun 2010, 13:48

to je novi punto povukao, sto znaci jos manje posla za uvoznike... znaci obarajte cene dole pa cu da kupim brate!!

Autor joca 02 Jun 2010, 13:55

Pa da li je normalno pored skode kupiti punto? Nije ni cudo sto se fabija prodaje ko luda za 7.980€

Autor German73 02 Jun 2010, 14:14

Zato smo mi uzeli osnovnu fabiju, bez klime za 7.990€. Sada punto sa klimom košta 6.999€, može se reći da je i dalje punto konkurentan što se načina kupovine tiče, a plus ima i klimu. Birajte šta vam je potrebnije, nekome nije važna klima, nekom jeste, neko voli više metalik boju ili muziku, najbolje je sve na papir, šta dobijaš, a šta ne za isti novac.

Autor Dejan L 02 Jun 2010, 16:31

Folksvagen ako ne obori cene, ima da prsne na trzistu Srbije.
Bravo za Daciju

Autor Milenko 02 Jun 2010, 16:38

Dejan L ?

Uzeo auto bez klime u XXI veku ????

Da sam ja moderator, trajno bi ti zabranio komentare...

Al' stvarno ! :-)

Autor tommy 02 Jun 2010, 17:24