home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
saab 9-4x

Pre nego što je zapao u finansijske teškoće iz kojih se nikada nije izvukao, Saab je 2011. lansirao SUV model 9-4X.

Iako je zaostavština čuvene švedske automobilske marke preneta u vlasništvo kineskog NEVSA, ova kompanija nema pravo da koristi oznaku Saab na svojim vozilima, pa se može reći da je istorija tog auto-brenda okončana poslednjim produkcijskim automobilom, modelom 9-4X.

saab 9-4x

SUV 9-4X nastao je u periodu dok je kompanija još bila pod kapom američkog General Motorsa (GM), a mnogi tvrdokorni ljubitelji švedskog proizvođača automobila smatraju da to i nije baš originalni Saab, jer je u velikoj meri zasnovan na mehaničkoj platformi GM vozila. Ipak, nema dileme da je to poslednji serijski proizveden model koji je nosio značku “Saab”.

saab 9-4x

9-4X naslednik je SUV modela 9-7X, a baziran je na GM Theta platformi za premijum vozila, pa deli mnoge komponente sa modelom Cadillac SRX. Svetsku premijeru imao je na auto-salonu u Los Anđelesu 2010, a proizvodnja je počela 2011. godine u fabrici General Motorsa u Meksiku. Samo par meseci kasnije, Saab je bankrotirao, pa je proizvodnja obustavljena, a 9-4X je ostao zabeležen u istoriji kao jedini Saab koji se izrađivao u Meksiku.

saab 9-4x

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je vozila sišlo sa fabričkih traka, ali neki izvori navode da je reč o svega 614 primeraka. Međutim, u Sabovom muzeju u švedskom Trolhetanu navodi se podatak o 814 proizvedenih automobila, od čega samo 60 pripada modelskoj 2012. godini.

saab 9-4x

Saab 9-4X prodavao se isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je kupcima nuđen sa V6 benzinskim motorom, u dve opcije. Atmosferski 3.0 agregat razvija 270 ks (198 kW), dok 2.8 turbo benzinac isporučuje 305 ks (224 kW). Oba motora uparena su sa šestostepenim automatikom, a snaga se prenosi na sva 4 točka. Slabija varijanta od 0 do 100 km/h ubrzava za 9 s, a snažnija za 8,3 s. Navodno je razmatrana i dizel verzija za evropsko tržište, ali do realizacije nije došlo.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 815Komentari