home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Buba

Volkswagenov model Beetle, kod nas poznat kao Buba, ove godine proslavlja 75. rođendan.

Ono što je počelo kao "prestižni projekat" pre početka Drugog svetskog rata, nakon njega je postalo Volkswagen Type 1. Ovaj model je počeo da se proizvodi 27. decembra 1945. godine. Postrojenje je pretrpelo veliku štetu tokom rata, ali je narudžbina od 20.000 vozila koju je potpisala britanska vojna vlada u avgustu 1945. godine praktično osigurala budućnost tog postrojenja. Tako je rođena legendarna Buba.

Volkswagen se ovim povodom oglasio putem saopštenja te se prisetio rođenja Bube pre 75 godina. To je drugi najprodavaniji model u istoriji automobilizma, a 1945. godine je proizvedeno svega 55 primeraka. Proizvodnja je ubrzana 1946. godine na oko 1.000 primeraka mesečno, ali ni to nije bilo dovoljno da se zadovolji potražnja. Osim toga, probleme u proizvodnji su stvarali nestašica materijala i energije.

Buba

Volkswagen je 1947. godine uspostavio sistem prodaje i postprodaje, a zatim i izvoz Bube iz Nemačke. Dve godine kasnije je bivši menadžer Opela Heinz Nordhoff postao direktor proizvodnje koja je u narednih deset godina drastično povećana. S proizvodne trake je 1955. godine sišao milioniti primerak, deset godina nakon što je počela proizvodnja "civilnog" modela Type 1.

Ostalo je istorija, jer je Buba postala najprodavaniji model na svetu i taj status je dugo čuvala, sve dok krunu nije preuzela Toyota Corolla.

Buba

Volkswagen je prekinuo proizvodnju originalne Bube u Meksiku 2003. godine nakon što je proizvedeno 21.529.464 primeraka, uključujući 15,8 miliona u Nemačkoj.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 440Komentari