home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Škoda 1100 OHC

U okviru 120-godišnje proslave istorije automobilskog sporta, Škoda se prisetila 1100 OHC-a, trkačkog automobila koji je napravljen krajem pedesetih s ciljem nadmetanja u legendarnoj trci 24 sata Le Mana.

Zbog politike, to se nikada nije ostvarilo. Tačnije, ‘teška politička situacija‘ krajem 50-ih i početkom 60-ih, poznata kao ‘Hladni rat‘, omogućavala je 1100 OHC-u da se takmiči isključivo u komunističkim zemljama, gde se trkački automobil pokazao veoma uspešnim, piše Jutarnji.hr.

Škoda 1100 OHC

Razvoj trkačke Škode je počeo godinu ranije – 1956., a 1958. 1100 OHC je već odneo pobedu na stazi Mlada Boleslav. Napravljena je na rešetkastom okviru od čeličnih cevi i koristila je uzdužno postavljeni 1,1 litarski motor spojen na petostepeni menjač. Iako je četvorocilindraš proizvodio samo 92KS, 1100 OHC je bio sposoban da postigne 200 km/h zbog izuzetno male težine od 555 kilograma.

Škoda 1100 OHC

Osim toga, važan faktor Škodine ‘poletnosti‘ je bilo aerodinamičko kućište od plastike ojačane staklenim vlaknima koje je dizajnirao Jaroslav Kindl. Samo dva primerka s ovakvim karoserijama su napravljena 1957. i 1958. godine, dok su godinu nakon napravljena još dva coupea od aluminijuma. Nažalost, oba izvorna automobila su nastradala u nesreći, ali Škoda je uspela da jednog ‘dovede nazad u život‘.

Što se tiče aluminijumskih verzija, obe se nalaze u Škodinom muzeju u Mladi Boleslav u Češkoj, te još uvek učestvuju u istorijskim trkama. Jedan od njih je u vlasništvu Škode UK.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Škodačitanja : 566Komentari