home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Uoči današnjeg otvaranja visećeg mosta Osmangazi, koji se naziva i Zalivskom ogrlicom, jutros je turski profesionalni motociklista Kenan Sofuoglu na mostu, na svom dvotočkašu razvio neverovatnu brzinu od 400 kilometara na sat, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je dobio dozvole nadležnih institucija, Sofuoglu je jutros novim mostom projurio na motociklu H2R i razvio brzinu od 400 kilometara na sat. Prvobitno je planirano da vožnja bude realizovana tokom ceremonije otvaranja, ali je zbog vremenskih uslova organizovana jutros.

Trenutni lider šampionata Supersport Sofuoglu tako je postigao najveću brzinu ikada ostvarenu na Kawasakijevom motoru H2R, što je potvrdilo i rukovodstvo Kawasakija.

Turskom motociklisti je bilo potrebno manje od 30 sekundi da pređe most dug 1,5 kilometara.

U izjavi za medije, Sofuoglu je izjavio da se za taj podvig spremao protekla četiri meseca i da je srećan jer je motocikl koji je razvio za 20 kilometara veću brzinu od ranijeg, rekord tog modela motocikla.

„Ne mislim da će ikada iko brže voziti preko ovog mosta. Brzina koju sam razvio je izuzetno velika i za 100 kilometara na sat veća od onih koje razvijamo tokom trka. Ovo je bio moj san. Ovaj san sam ostvario, sada idem da ostvarim i onaj koji se odnosi na osvajanje pete titule prvaka sveta“, izjavio je Sofuoglu.

Most je deo autoputa koji je najveći drumski infrastrukturni projekat u turskoj istoriji. Put će vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, smanjiti na svega 3,5 sata. Takođe, zahvaljujući mostu, vožnja između tačaka koje spaja, koja je trajala dva sata, sada će trajati svega četiri minuta.

Viseći most između gradova Gebze i Yalova ima srednji raspon od 1.550 metara, visina nosivih stubova mu je 252 metra, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra, što ga čini četvrtim najdužim mostom te vrste na svetu.

Gradnja mosta, čiji je kamen temeljac postavljen 30. marta 2013. godine, trajala je 39 meseci. Ova građevina mnoge će podsetiti na most “Golden Gate”, jedan od simbola San Franciska.

Izvor: Fokus.ba / Anadolu Agencyčitanja : 1660Komentari

Ono kad dvostrukog svetskog sampiona nazovu ''motociklista''...

Autor s1000rr 04 Jul 2016, 17:41